Nu ska Naloxon nå fler
Naloxonkit Foto: Region Skåne

Nu ska Naloxon nå fler

Naloxon räddar liv i Region Skåne, visar en studie. Nu ska brandkåren i Stockholm få ge läkemedlet.

15 maj 2024, kl 07:50
0

Naloxon är ett motgift som kan häva opioidöverdoser, exempelvis orsakade av morfin eller heroin.

Region Skåne började dela ut naloxon för att förhindra död i narkotikaöverdos för fem år sedan.

En färsk vetenskaplig studie av Region Skånes satsning har visat att utdelning av motgiftet räddar liv.

Naloxon minskar narkotikadödligheten

Studien, publicerad i BMJ Open, visar att narkotikadödligheten minskade signifikant efter att man börjat dela ut naloxon.

Antalet dödsfall i överdos minskade från 3,9 per 100 000 invånare under kontrollperioden 2013-2017, till 2,8 per 100 000 invånare under perioden med naloxonutdelning, 2019-2021.

Det här är den första vetenskapliga artikeln om projektet.

– Vi såg en skillnad både i det totala antalet avlidna, och även när vi tittade enbart på personer som hade en beroendediagnos. Vi tolkar detta som ett mycket positivt resultat av vårt naloxonprogram, säger Katja Troberg, sjuksköterska och disputerad forskare i projektet i ett pressmeddelande.

Naloxon ska rädda fler liv

Nu utrustar man även räddningstjänsten i Stockholm med naloxon.

Region Stockholm har avtal med räddningstjänsterna när det gäller första hjälpen-insatser vid misstänkta hjärtstopp. Om man saknar lediga ambulanser i området händer det att räddningstjänsten får rycka ut först vid ett misstänkt hjärtstopp. Räddningstjänsten kan ge syrgas. Snart kan de också ge naloxon i nässprayform.

Som Läkemedelsvärlden tidigare berättat ska läkemedlet kunna säljas receptfritt i kombination med rådgivning. Det beslutade Läkemedelsverket i mars i år.

– Det är en viktig del i arbetet för att minska narkotikarelaterad dödlighet. Nu har vi genom regionägda ambulansleverantören AISAB, Ambulanssjukvården i Storstockholm AB, börjat distribuera läkemedlet till länets räddningstjänster. Det kommer att rädda ännu fler liv än i dag, säger Patrik Söderberg, chefläkare för prehospital vård i Region Stockholm i ett pressmeddelande.

Brandförsvaret är först ut

Först ut blir Storstockholms brandförsvar som får möjlighet att ge läkemedlet från och med den 3 juni.

Ambitionen är att sen fortsätta med resterande räddningstjänster.

– Detta är ett värdefullt tillskott som stärker räddningstjänstens och regionens förmåga att snabbt kunna rädda människoliv i de fall räddningstjänsten är först på plats och påbörjar livräddande förstahjälpenåtgärder i samband med hjärtstopp och i väntan på sjukvård, säger Peter Arnevall, förbundsdirektör för Storstockholms brandförsvar.

Utrustar polisen också

Räddningstjänsten får tillgång till samma förpackningar som man idag delar ut till personer i samband med sprututbytet.

Läkemedlet kommer att finnas i varje brandbil som kan få i uppdrag att åka på hjärtstopp.

– När vi fått ut det här till alla räddningstjänsterna är nästa steg polisen. Ju fler som får tillgång till naloxon i nässprayform, desto fler liv kommer vi att kunna rädda, säger Patrik Söderberg.