Ännu en ny omikronvariant på väg att ta över
EU:s smittskyddsmyndighet European centre for disease prevention and control, ECDC, har sitt huvudkontor i Solna i Stockholms norra utkant.

Ännu en ny omikronvariant på väg att ta över

Omikrons nya undervariant BQ.1 kan skapa en smittvåg i EU i höst och vinter, enligt en ECDC-prognos.

25 okt 2022, kl 10:19
0

Andrea Ammon. Läkemedelsvärlden

Andrea Ammon, chef för EU:s smittskyddsmyndighet ECDC. Foto: Helene Wallskär

BQ.1, en ny undervariant av covid-19-virusets omikronvariant, är på väg att bli dominerande i EU. Det skriver EU:s smittskyddsmyndighet ECDC i en ny prognosrapport. Antalet fall av den nya omikronvarianten ökar nu i både Europa och USA.

Enligt ännu opublicerad forskning är BQ.1 ännu bättre än tidigare omikronvarianter på att ta sig förbi immunitet efter vaccinering eller tidigare infektion. Inget tyder dock på att de ger svårare sjukdom.

BQ.1 har uppstått genom fortsatta mutationer hos omikronvarianten BA.5, som fortfarande dominerar smittspridningen i Sverige och övriga EU. BQ.1 har tillsammans med några nära släktingar nu blivit vanligt förekommande i de covid-19-prover som analyseras. Vecka 40 rapporterade fem EU-länder att BQ.1 cirkulerar där och enstaka fall har även konstaterats i andra länder, däribland Sverige. Den ökade förekomsten gör att ECDC nu klassar BQ.1 med undervarianter som en ”variant av intresse”, den näst högsta riskklassningen.

BQ.1 konkurrerar ut BA. 5

I sin nya prognos räknar myndigheten med att varianten kommer att konkurrera ut de nu dominerande omikronvarianterna och någon gång mellan mitten av november och början av december. BQ.1 kommer då att bli den dominerande covid-19-varianten . ECDC skriver att detta sannolikt kommer att bidra till en ökning av antalet covid-19-fall under de närmaste veckorna och månaderna.

Även om BQ.1 inte verkar ge allvarligare symtom än sina företrädare så tyder ännu opublicerade laboratoriestudier på att nya mutationer gör den ännu bättre på att ta sig förbi immunitet. Det gäller både immunitet efter covid-19-vaccination och immunitet hos personer som tidigare haft covid-19.

Som Läkemedelsvärlden tidigare rapporterat är också flertalet av de monoklonala antikroppsläkemedlen ineffektiva mot BQ.1.

– Länder måste vara vaksamma på tecken på att BQ.1 börjar spridas och upprätthålla känslig och representativ testning. Länder bör också fortsätta att övervaka frekvensen av covid-19-fall, särskilt bland personer som är 65 år eller äldre, säger ECDC-chefen Andrea Ammon i ett pressmeddelande.