Multipiller mot hjärt-kärlsjukdom i lovande studie

Multipiller mot hjärt-kärlsjukdom i lovande studie

En enda tablett som innehåller fem läkemedelssubstanser utvecklas av ett
indiskt företag. Tabletten har visat sig ha positiv effekt i en klinisk
studie som presenterats vid den pågående hjärtkongressen ACC i USA.

31 mar 2009, kl 12:32
0

Det är det indiska läkemedelsföretaget Cadila som utvecklat ett kombinationspreparat innehållande fem aktiva substanser som ska motverka hjärt-kärlrisker hos friska personer. I den aktuella så kallade TIPS- studien som publicerats på Lancets hemsida, har preparatet som innehåller acetylsalicylsyra, simvastatin, tiaziddiuretika, atenolol och ramipril visat sig ha en positiv effekt. Det är företaget Cadila som sponsrat studien som även presenterades på måndagen vid den pågående hjärtkongressen ACC i Orlando.

Syftet med studien som är en klinisk fas II-prövning var att ta reda på om kombinationspillret ger samma effekt som läkemedlen var för sig. Totalt ingick 2 053 personer från 50 indiska centra i åldrarna 45 till 80 år. Inga av deltagarna hade hjärt-kärlsjukdom men alla hade någon form av indikation som innebär en ökad risk att drabbas av hjärt-kärlsjukdom som diabetes typ 2, systoliskt tryck över 140 mmHg eller så hade de varit rökare de senaste fem åren.

Deltagarna delades in slumpvis i nio olika grupper. Den största gruppen med 412 personer fick kombinationstabletten. De andra åtta grupperna med 200 personer vardera fick antingen enbart simvastatin eller acetylsalicylsyra, alternativt enbart de tre blodtryckssänkande medlen eller olika kombinationer av två av de blodtryckssänkande medlen.

Resultaten visade att de olika preparaten i princip gav samma effekt om de kombinerades som när de gavs var för sig. Acetylsalicylsyra och simvastatin gav dock något bättre effekt när de gavs var för sig. Kombinationstabletten minskade inte heller tolerabiliteten jämfört med när patienterna fick dem var för sig. Forskarna bakom studien menar att multitabletten skulle kunna halvera risken för hjärt-kärlhändelser hos medelålders personer med vissa riskfaktorer. Men de framhåller också att det finns farmakokonetiska och farmakodynamiska skillnader i ett kombinationspiller jämfört med när varje substans ges för sig, något som bör undersökas vidare.

Förespråkarna för en kombinationstablett menar att det skulle vara billigare att tillverka och köpa ett sådant och att det skulle underlätta för patienter som kan ta en tablett i stället för flera preparat.

I en kommenterande artikel skriver professor Christopher P Cannon vid Brigham and Women´s  Hospital och Harvard Medical School i Boston att studien väcker förhoppning men att man måste lösa svårigheten med att ge rätt dos av varje läkemedel till patienterna.