MTP-rådet, regionernas råd för gemensamt införande av medicintekniska produkter, fortsätter att rekommendera regionerna att avstå från att förskriva tyngdtäcken inom den offentligt finansierade hälso- och sjukvården. Enligt MTP-rådet är det vetenskapliga underlaget för att utvärdera effekten vid sömnproblem otillräckligt.
Regionerna bör också hitta former för att fasa ut användningen av tyngdtäcken som offentligt finansierad behandlingsåtgärd, och användningen bör endast finansieras inom ramen för vetenskapliga studier, enligt rekommendationen.
I vilken utsträckning tyngdtäcken skrivs ut skiljer sig markant mellan regionerna, konstaterar MTP-rådet. Kostnadsspannet skiljer sig från ingen kostnad alls i region Örebro till 36,5 miljoner kronor per år i region Stockholm. (Patienterna betalar dock en patientavgift på 600 kronor vilket innebär att den totala förskrivningskostnaden enligt siffror från 2019 är 33,5 miljoner kronor.)
Redan 2020 kom MTP-rådet med en rekommendation att avråda regionerna att förskriva produkten. Det är denna rekommendation som nu har uppdaterats på grund av att det har tillkommit fler vetenskapliga studier. En genomgång av dessa visar dock inte att det finns något nytt underlag som ändrar på slutsatsen att tyngdtäcken inte har någon tydlig effekt på sömnsvårigheter, skriver rådet.
Tyngdtäcken används ofta inom psykiatrin
Under de senaste åren har tyngdtäcken förskrivits som ett hjälpmedel mot sömnproblem i ökad omfattning. De vanligaste målgrupperna är barn och unga med en neuropsykiatrisk eller barnneurologisk samsjuklighet, vuxna med en psykiatrisk sjuklighet samt äldre med kognitiv sjukdom eller demens.
Tyngdtäcken är oftast CE-märkta och klassas som medicinteknisk produktklass 1, det vill säga den lägsta risk-klassificeringen.
Studier utan kontrollgrupper
MTP-rådet bedömer att det vetenskapliga underlaget för att utvärdera effekten av tyngdtäcken är ”otillräckligt” och att det snarast motsvarar ”en kunskapslucka”. Detta i första hand på grund av att man i flera av de studier som finns har använt en studiedesign utan kontrollgrupper.
I de små studier där detta finns har man inte sett några positiva effekter mätt med objektiva effektmått. ”Det tillgängliga underlaget ger idag inte skäl att anta att användning av tyngdtäcken skulle medföra någon kliniskt relevant patientnytta”, skriver rådet. MTP-rådet bedömer också svårighetsgraden av tillståndet sömnbesvär som låg.
MTP-rådet förtydligar samtidigt att rekommendationen inte gäller användningen av tyngdtäcken i sig, utan endast det faktum att produkten finansieras av skattemedel.