MS-behandling utvärderas med antikroppstest

Upp till var tredje MS-patient som får interferon-ß bildar antikroppar som riskerar att slå ut behandlingen. Screening kan påvisa antikropparna, men hittills har bara en av fyra svenska patienter testats. Ett svenskt och ett danskt labb konkurrerar nu om uppgiften.

21 maj 2004, kl 13:17
0

Mer än 3 000 svenskar med MS behandlas med interferon-ß (INFb). Behandlingen kostar över 100 000 kronor per år och patient. Så många som 30 procent riskerar att utveckla antikroppar, och forskning tyder på att de kan slå ut behandlingen.

Genom att screena patienternas blod kan man se om antikroppar uppstått. Nu visar både ett svenskt och ett danskt laboratorium intresse för svenskarnas prover.

Jan Hillert, professor i neurologi vid Huddinge universitetssjukhus, leder det svenska labbet.
? Det mesta talar för att antikropparna kan upphäva effekten och jag tycker att läkare underskattat deras betydelse. Jag anser absolut att man bör screena alla som får interferon-ß, säger Jan Hillert.
Huddingelabbet har tagit emot prover sedan i september. Screeningen är gratis, i några månader till, på grund av en donation från det amerikanska företaget Biogen som säljer
MS-läkemedel. När de första tusen proverna screenats kommer labbet börja ta betalt, 1 200-1 500 kronor, för att täcka kostnaderna.

I Danmark screenas alla INFß-patienter två gånger per år. Testerna utförs av privata BioMonitor i Köpenhamn med en teknik från Rigshospitalet. Nu marknadsför sig firman i Sverige, med tester för 900 kronor.
? Vår metod är kliniskt utvärderad, till skillnad från Huddinges. Deras kan mycket väl fungera utmärkt men den bör jämföras med klinisk effekt av behandlingen innan den blir ett rutintest, säger Klaus Bendtzen, professor vid Rigshospitalet i Köpenhamn.
Han har varit med om att utveckla BioMonitors teknik och är majoritetsägare i bolaget.

?Dåligt samvete?

Jan Hillert håller med om att Huddinges nyare metod bör valideras, men han tvekar inte om pålitligheten.
? Det är riktigt att vår metod använts mindre, men allt fler europeiska labb inför den. Den är enklare och bör vara billigare.
Men det lär dröja innan alla svenska sjukhus sänder prover för screening. I Lund och Linköping testas bara en del av patienterna, och i Uppsala inga alls.
? Jag har lite dåligt samvete för att vi inte tagit tag i saken. Men vi har inte tyckt att de resultat som presenterats varit tillräckligt tydliga för att vi ska prioritera det, säger Jan Fagius, chef för neurologiska kliniken vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.
Överläkare Jan Lycke, Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg, tänker låta screena alla INFß-patienter. Han känner till att metoderna i Sverige och Danmark skiljer sig åt, men har inga möjligheter att jämföra dem.
? Ser vi att Huddinges uppgifter om höga antikroppstitrar sammanfaller med dålig effekt kan vi ändra behandlingen. När den kopplingen saknas vore det bra med ett bekräftande test, och vi undersöker nu möjligheten att ta fram det, säger Jan Lycke.

Lisa Kirsebom