Mpox ökar åter i Sverige efter lugn period
3D-illustration av mpox-virus. Foto: Istock

Mpox ökar åter i Sverige efter lugn period

Folkhälsomyndigheten rekommenderar personer i riskzonen att vaccinera sig mot mpox.

29 apr 2024, kl 09:30
0

Finn Filén. Foto: Fotogruppen SÖS.

Mpox ökar nu plötsligt igen i Sverige, rapporterar Folkhälsomyndigheten. Under april har hittills tolv nya fall rapporterats i Region Stockholm. Det är en tydlig ökning efter att Sverige bara har haft några enstaka nya fall under 2023 och fram till nu.

Folkhälsomyndigheten framhåller att vaccinering är en viktig del av smittskyddsåtgärderna. Vaccinet Imvanex (i USA benämnt Jynneos) skyddar, som Läkemedelsvärlden rapporterat, mot att bli smittad. Om man insjuknar trots vaccinering (så kallad genombrottsinfektion) så blir sjukdomen lindrigare.

Riskgrupper får vaccinet kostnadsfritt. Viruset kan överföras vid sexuella kontakter. De som enligt Folkhälsomyndigheten har en ökad risk för mpox (tidigare apkoppor) är män som har sex med män, personer som har sex mot ersättning och viss laboratoriepersonal och andra liknande yrkesgrupper.

Pandemi under 2022

Det var under 2022 som mpox spred sig över världen efter att tidigare ha förekommit huvudsakligen i Afrika. Världshälsoorganisationen, WHO, deklarerade infektionen som ett internationellt hot mot människors hälsa och i Sverige klassade Folkhälsomyndigheten den som allmänfarlig och anmälningspliktig.

Över 85 000 fall rapporterades det året globalt och i Sverige 255 fall. Under 2022 vaccinerades drygt 2 800 personer i vårt land mot mpox.

Vaccinering och andra smittskyddsåtgärder hade god effekt och smittspridningen gick ned. Den 11 maj 2023 meddelade WHO att mpox-spridningen inte längre var ett internationellt nödläge.

Oklart varför mpox ökar nu i Sverige

Samtliga de tolv nya fall av mpox som nu upptäckts i Stockholm har inträffat hos vuxna män. Genetisk analys av virus i prover från ett urval av fallen visar att det handlar om samma mpox-stam som under det internationella utbrottet 2022 (klad IIb).

Samtidigt pågår nu ett allvarligt utbrott av mpox av en annan virusstam (klad I) i Demokratiska republiken Kongo. Det finns dock inga rapporter om spridning av den virusvarianten i andra delar av världen.

Ingen vet ännu varför mpox ökar i Sverige igen.

– Många har nog tänkt att det inte är så viktigt att vaccinera sig, nu när ingen längre pratar om mpox. Viruset kan tyvärr sprida sig blixtsnabbt bland personer som har mycket sex. Varför det plötsligt dyker upp i Stockholm efter att ha varit ovanligt i mer än ett år går inte att förklara med det vi vet just nu, säger överläkare Finn Filén vid Venhälsan i Stockholm till nyhetssajten qx.

Två doser för de flesta

Vaccinet skyddar mot samtliga kända stammar av mpox.

Det går att ta vaccinet även efter inom fyra dygn att man varit utsatt för viruset. Men skyddet är bäst om man vaccinerar sig före exponering.

För den som fick vaccin mot smittkoppor som barn (vaccinet slutade ges i Sverige 1976) räcker det med en dos mpox-vaccin, annars får man två doser med en månads intervall.