WHO-chefen om nya hälsonödläget:
”Krävs samordnad internationell insats”
Blåsor på olika delar av kroppen är ett av symtomen på mpox. Foto: Istock

”Krävs samordnad internationell insats”

WHO satsar nu 1,5 miljoner dollar ur en beredskapsfond och kommer att satsa mer. Världshälsoorganisationen uppmanar också givare att bidra.

15 aug 2024, kl 07:43
0

Annons

WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus förklarade på onsdagen det pågående utbrottet av mpox klad I i flera afrikanska länder som ett internationellt hälsonödläge. Den engelskspråkiga termen är Public health emergency of international concern (PHEIC).

– Det är tydligt att det är nödvändigt med en samordnad internationell insats för att stoppa dessa utbrott och rädda liv, säger WHO-chefen i ett pressmeddelande.

I de planerade insatserna för att stoppa mpox-spridningen i afrikanska länder ingår att se till att de får tillgång till vacciner. Båda de vacciner som finns mot mpox förväntas skydda även mot den nya allvarligare virusvarianten. Även om det ännu inte finns några studier av detta.

Hälsonödläge för andra gången

Det här är andra gången på två år som mpox skapar ett internationellt hälsonödläge. Förra gången gällde PHEIC-klassningen 2022 spridningen av den mildare varianten mpox klad IIb över stora delar av världen, bland annat Sverige och övriga Europa.

Smittspridningen av klad IIb pågår fortfarande, främst bland män som har sex med män, men utgör sedan maj 2023 inte längre ett nödläge enligt WHO:s definition.

Virusvarianten mpox klad I har, som Läkemedelsvärlden tidigare rapporterat, i åratal plågat Demokratiska republiken Kongo. Klad I orsakar svårare sjukdom än klad IIb. Bara i år har 15 600 fall, inklusive 537 dödsfall, rapporterats. Och nu har dessutom en undervariant av klad I börjat sprida sig.

Denna verkar kunna smitta lättare än sina föregångare som främst smittar vid sexuell kontakt. Klad I har också spridits till grannländerna Burundi, Kenya, Rwanda och Uganda.

Krävs pengar för att stoppa utbrotten

Enligt WHO-chefen kommer insatserna för att stoppa utbrotten av mpox att kosta omkring 15 miljoner amerikanska dollar (nästan 160 miljoner svenska kronor). WHO frigör nu 1,5 miljoner dollar (nära 16 miljoner kronor) ur en beredskapsfond och planerar att frigöra mer.

Dessutom uppmanar WHO medlemsländer och andra givare att bidra till insatsen mot mpox.