Mounjaro vs. Wegovy: 1-0
Foto: Istock

Mounjaro vs. Wegovy: 1-0

En ny jämförande studie från läkemedelsföretaget Lilly visar att läkemedlet Mounjaro (tirzepatid) är effektivare mot fetma än Wegovy (semaglutid).

5 dec 2024, kl 12:30
0

Läkemedelsvärlden

Lars-Petter Strand.
Foto: Lilly

"Resultaten är viktiga så att hälso- och sjukvårdspersonal kan göra ett informerat val när de fattar beslut i behandlingen av obesitas."

Det nya fetmaläkemedlet Mounjaro (tirzepatid) är effektivare mot övervikt och fetma än konkurrenten Wegovy (semaglutid).

Läkemedlet tirzepatid från läkemedelsbolaget Lilly är godkänt som behandling mot fetma och övervikt samt diabetes typ 2under namnet Mounjaro i Europa och Norden.

Semaglutid från läkemedelsbolaget Novo nordisk är godkänt för behandling av diabetes typ 2 under namnet Ozempic och mot fetma och övervikt under namnet Wegovy.

Den nya studien visar att tirzepatid ger en viktnedgång på i genomsnitt nästan 23 kg efter ett och ett halvt års behandling. Motsvarande resultat för semaglutid är 15 kg.

Första studien i sitt slag

Detta enligt en jämförande studie som läkemedelsbolaget Lilly, som ligger bakom Mounjaro, låtit göra.

Att ett läkemedelsföretag låter göra en vetenskaplig studie som direkt jämför ett eget läkemedel med ett konkurrerande läkemedel är inte helt vanligt.

– Det är den första head to head-studien som gjorts av tirzepatid och semaglutid. Det är data som är viktiga för hälso- och sjukvårdspersonal att få. Det har ett stort vetenskapligt intresse och vi får många frågor från hälso- och sjukvården om det här, säger Lars-Petter Strand, Nordics executive medical director på Lilly, till Läkemedelsvärlden.

En efterföljare till semaglutid

Läkemedelsbolagen slåss om den lukrativa marknaden för nya läkemedel mot obesitas, fetma, och diabetes typ 2.

Först ut och hittills marknadsdominerande är läkemedlet semaglutid från Novo nordisk, som är en så kallad GLP-1-analog.

Frågan är vilket läkemedelsbolag som lyckas ta fram nästa storsäljare.

Läkemedelsbolaget Lilly aspirerar på andraplatsen med sitt fetma- och diabetesläkemedel Mounjaro med den aktiva substansen tirzepatid.

Mounjaro finns på apoteket

Mounjaro kan sägas vara en uppföljare till de nyare typen av diabetes- och bantningsläkemedel som kallas GLP-1-analoger.

En viktig skillnad mellan tirzepatid och semaglutid är att tirzepatid verkar på två olika system istället för ett.

Mounjaro är den första och enda godkända behandlingen som aktiverar båda de två inkretinhormonreceptorerna, GLP-1 och GIP. Det bidrar till viktminskning och viktkontroll bland annat genom minskat matintag och minskad hungerkänsla.

Både tirzepatid och semaglutid tas i injektionsform en gång i veckan.

I mitten av oktober i år började Mounjaro säljas på svenska apotek, som Läkemedelsvärlden rapporterat.

Jämför Mounjaro med konkurrenten

Under onsdagen släppte Lilly resultaten från en studie där de låtit jämföra effekten av tirzepatid med semaglutid.

Deltagarna i studien fick tirzepatid och semaglutid i de högsta tolererade doserna, 10 eller 15 mg tirzepatid respektive 1,7 eller 2,4 mg semaglutid.

Studien hade 751 vuxna deltagare i USA och Peurto Rico. Deltagarna hade obesitas, fetma, utan diabetes, samt minst ett viktrelaterat medicinskt problem som högt blodtryck eller hjärtsjukdom.

Försökspersonerna slumpades, randomiserades, till om de skulle få tirzepatid eller semaglutid.

Meningsfull skillnad med Mounjaro

Studien visar att deltagare som använde tirzepatid gick ned 20,2 procent på 72 veckor. Deltagarna som använde semaglutid gick ned 13,7 procent under samma tid.

Den genomsnittliga viktnedgången var 22,8 kilo med tirzepatid och 15 kilo med semaglutid.

Tirzepatid gav en 47 procentig större relativ viktminskning jämfört med semaglutid. Att tirzepatid ger en viktminskning som är 6,5 procentenheter större jämfört med semaglutid är en kliniskt meningsfull skillnad, enligt Lars-Petter Lars-Petter Strand.

– Resultaten är viktiga så att hälso- och sjukvårdspersonal kan göra ett informerat val när de fattar beslut i behandlingen av obesitas.

Ökar förbränningen av fett

Men det är inte meningen att patienter ska behöva byta medicin, från semaglutid till tirzapetid.

– Det handlar om nyinsättning av behandling mot övervikt och fetma. Man ska aldrig avbryta en effektiv behandling.

Att tirzepatid har en kraftigare effekt på vikten än semaglutid kan bero på att den har en annan verkningsmekanism, enligt Lars-Petter Strand. Både semaglutid och tirzapetid är GLP-analoger som verkar centralt och sänker blodsockernivåerna och minskar hunger. Men tirzepatid har även effekt på inkretinhormonet GIP.

– Varför man ser en större effekt kan bero på att tirzepatid har två olika verkningsmekanismer, med både GLP-1 och en tilläggseffekt av GIP som både verkar centralt hjärnan och ökar förbränningen i fettväven, säger Lars-Petter Strand.

Magproblem vanlig biverkning

Den vanligaste rapporterade biverkningarna, både bland personerna som fick tirzepatid och semaglutid, är gastrointestinala problem, det vill säga besvär från mage och tarm som illamående och kräkningar. Dessa besvär var generellt milda till måttliga i svårighetsgrad, enligt Lilly.

Lars-Petter Strand vet inte om studiedeltagarna som fick tirzepatid hade mer biverkningar än de som fick semaglutid.

– Vi har inte sett de resultaten ännu. Men de data vi har från tidigare studier visar inte på att det skulle vara någon skillnad. Det vi vet är att biverkningarna är vanligast när man startar behandlingen och när man ökar dosen. De avtar med tiden för de allra flesta.

Publicerar studien nästa år

Resultaten är ännu inte publicerade i någon vetenskaplig tidskrift. Men de ska publiceras i en vetenskaplig tidskrift och presenteras vid en medicinsk kongress under nästa år, enligt läkemedelsföretaget Lilly.

Det ska noteras att den jämförande studien är öppen eller icke-blindad. Det betyder att både studiedeltagare och forskare vet vilken behandling deltagarna får. I vetenskapliga sammanhang anser man att det är en begränsning eftersom förväntningar kan påverka studiens resultat.

Enligt Lars-Petter Strand är orsaken att de inte kunde paketera om Wegowy (semaglutid). Eftersom läkemedlet kommer från Novo nordisk var de tvungna att använda produkten som den var.

– Vi kunde därför inte heller blinda studien.