Nyhetstätt om monoklonala antikroppar
Coronavirus. Foto: CDC.

Nyhetstätt om monoklonala antikroppar

Flera monoklonala antikroppar mot covid-19 är på väg ut på marknaden och gör avtryck i nyhetsrapporteringen.

3 mar 2021, kl 10:39
0

Läkemedel med monoklonala antikroppar mot covid-19 väcker just nu en hel del intresse. Sannolikt bidrar det att de flesta länder ännu inte hunnit så långt med vaccinationerna. Monoklonala antikroppar kan då få en viktig roll genom att skydda covidsmittade personer med ökad risk för svår sjukdom från att bli allvarligt sjuka.

Expertkommittén CHMP inom EU:s läkemedelsmyndighet EMA lägger också för närvarande en hel del tid på den här typen av läkemedel. Dels pågår så kallade löpande granskningar av tre sådana behandlingar, med sikte på snabbast möjliga läkemedelsgodkännanden. Och dels gör kommittén förutom detta särskilda snabbgranskningar enligt en artikel i regelverket som heter 5(3). Dessa granskningar är till för att kunna ge länderna råd om läkemedlen i väntan på riktiga godkännanden.

Snabbgranskningar av monoklonala antikroppar

I går inledde CHMP en ny snabbgranskning. Denna gång gäller det läkemedelsföretaget Celltrions antikropp regdanvimab. Behandlingen är alltså sedan tidigare under löpande granskning men otåliga EU-länder ska inte behöva vänta på att denna blir klar, utan få expertkommitténs råd tidigare.

I förra veckan kom CHMP också med sitt första förhandsråd efter denna typ av snabbgranskning av ett monoklonalt antikroppsläkemedel mot covid-19. Det gällde företaget Regenerons antikroppscocktail Regn-cov2 (casirivimab/imdevimab). Slutsatsen var att Regn-cov-2 kan användas för behandling av patienter med bekräftad covid-19 som inte behöver syrgas och som har hög risk att få allvarlig sjukdom.

Första leveransen till Sverige

I går dök även en svensk nyhet om en monoklonal antikroppsbehandling mot covid-19 upp. Företaget Eli Lilly meddelade då att de första doserna av dess covid-läkemedel bamlanivimab har levererats till Sverige. Doserna levererades till ett svenskt sjukhus efter förfrågan från Socialstyrelsen.

Som Läkemedelsvärlden tidigare har rapporterat har Läkemedelsverket beviljat så kallad beredskapslicens för läkemedlet bamlanivimab. Beredskapslicensen innebär att det ännu inte godkända läkemedlet får användas i Sverige för behandling av mild till måttlig covid-19 hos vuxna och barn över 12 år. Licensen gäller patienter och som har hög risk för svår covid-19, exempelvis personer med nedsatt immunförsvar.