Möjligt att behandla dödlig hjärntumör hos barn

Ett redan godkänt läkemedel kan ha effekt mot en form av gliom som hittills saknat någon behandling.

13 maj 2015, kl 07:56
0

Forskare vi Stanforduniversitetet har hittat en möjlig terapi mot hjärntumören ponsgliom, DIPG, som drabbar barn. Tumören, som sitter i en del av hjärnstammen, går inte att operera och färre än en procent av de drabbade lever efter fem år.

Fler än 200 kliniska studier har gjorts för att hitta någon form av kemoterapi mot gliomet utan att lyckas säger forskarna till DDD-Magazine.

Först lyckades forskarna isolera tumörceller från patienter med sjukdomen och dessa gick sedan att odla. Efter att ha kartlagt cellerna testade man ett flertal substanser som redan är godkända som någon forma av cancerterapi. En av dem, panobinostat som redan är godkänd av FDA mot myelom, visade sig ha effekt.

I 16 stycken cellinjer hämmade läkemedlet tumörcellernas tillväxt. Dessutom såg man en effekt på tumörer man opererat in i möss som fick behandlingen. I vissa fall utvecklade tumörcellerna resistens mot panobinostat, men detta motverkades genom att samtidigt ge en substans man redan tidigare sett sig ha effekt mot DIPG-celler.

En klinisk studie med panobinostat planeras samtidigt som arbetet fortsätter med att hitta andra substanser som går att använda i en kombinationsbehandling.

Resultaten är publicerade i Nature Medicine