Fabriken där det ska produceras bromsmediciner som ska säljas till flera Afrikanska länder ligger utanför Moçambiques huvudstad Maputo. Från och med 2011 är tanken att omkring 230 miljoner tabletter ska produceras årligen.
Det finns idag ett antal privata mindre laboratorier som tillverkar läkemedel mot hiv och aids i Afrika men den nya fabriken blir den första offentligt ägda som kommer att producera i stor skala. På onsdagen blev det klart med finansiering för projektet när Brasiliens president Lula da Silva skrev under ett avtal som innebär att landet går in med pengar. Rapporterar Sveriges Radios Ekoredaktion.
Omkring 12 procent av befolkningen i Moçambique beräknas vara hiv-positiv och de mesta av medicinerna betalas av biståndspengar, som inte alltid kommer när de ska och gör beställningarna från utlandet osäkra. Betydelsen av att få producera egna mediciner kan inte underskattas, säger farmacevten Roselero Ventura, den moçambikanska fabrikens tekniska chef till Ekot.
? Vi har en enorm brist på medicin, ibland kan vi bara dela ut några tabletter i taget, så de som går på bromsmediciner måste gå till en klinik nästan varje dag, kanske med långa avstånd, för att inte behandlingen ska avbrytas.
Brasilien har självt ett lyckat projekt med egen produktion av hivläkemedel, fria åt alla som behöver. Programmet ifrågasattes när det startade i mitten av 90-talet, bland annat på grund av farhågor om att Brasilien skulle bryta patent. Men i efterhand har Världsbanken konstaterat att programmet har sparat en halv miljon människoliv.