Missvisande om unga och lugnande medel

Slutsatsen att förbrukningen av sömnmedel och lugnande preparat
kraftigt ökar bland barn och unga är felaktig. Det menar
läkemedelsepidemiologen Mikael Hoffman som är rädd att uppgifterna leder
till onödig oro.

4 maj 2010, kl 12:23
1

Annons

Under måndagen rapporterades ibland annat Sveriges Radio om att antalet barn och unga som tar lugnande medel har ökat kraftigt de senaste åren. Enligt uppgifter har försäljningen av lugnande medel och sömnmedel ökat med över 50 procent bara de senaste tre åren. Men att dra sådana slutsatser av statistiken är fel. Det menar Mikael Hoffman, chef för NEPI, stiftelsen för läkemedelsepidemiologi.

Han reagerade på nyhetsrapporteringen och har lagt ut en egen sammanställning på NEPI:s hemsida.
– Den största ökningen beror på att förskrivningen av melatonin har ökat. Melatonin är ett kroppseget hormon som inte ger samma beroende- och utsättningsproblem som många andra lugnande medel, säger han. 

Statistiken som ligger till grund för uppgifterna kommer från Socialstyrelsens Läkemedelsregister. Den visar att förskrivningen av läkemedel inom gruppen N05C, det vill säga lugnande medel och sömnmedel, har ökat med 54,7 procent de senaste åren. Men till den gruppen hör alltså melatonin sombygger på en annan behandlingsprincip än andra lugnande medel och inte ger upphov till beroende på samma sätt. Men också den ökade användning av melatonin som syns i statistiken är enligt Mikael Hoffman också troligen missvisande hög. Melatonin registrerades först 2007 och användning innan dess syns inte i statistiken.

Behandlingstiden för melatonin är ofta betydligt längre än för övriga inom N05C-gruppen. Detta gör att den definierade dygnsdosen, DDD, blir högre för den enskilde patienten. Men det betyder inte att fler personer behandlas. Mikael Hoffman menar att det är komplicerat att plocka ut statistik ur Läkemedelsregistret och tolka den rätt.
– Den är full av fallgropar och det blir tyvärr ofta fel slutsatser som presenteras vilket är olyckligt. Rätt använd är statistiken från Läkemedelsregistret väldigt bra.

Någonting man kan reagera på med statistiken är att melatonin, som är godkänd för behandling av personer över 55 år, förskrivs till barn och ungdomar. Men det är inte konstigt enligt Mikael Hoffman.
– Det är ju så att få läkemedel provas på barn och därför ingår de inte i indikationen. Därför kan det vara nödvändigt att behandla barn off-label.  Det förskrivarna behöver är bättre tillgång på information från företag och myndigheter och högra krav på uppföljning.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Slow release-melatonin dvs Tabl. Circadin har indikation som sömnmedel för personer >55 år. För generiskt melatonin finns ingen definierad indikation.