Minskad återbäring från sidoöverenskommelser

Minskad återbäring från sidoöverenskommelser

Läkemedelsbolagen kommer att betala 124 miljoner kronor mindre i återbäring i år än 2020, bedömer TLV.

15 dec 2021, kl 08:27
0

Återbäringen från de sidoöverenskommelser som har tecknats mellan regionerna och läkemedelsbolagen har sjunkit de senaste åren. Enligt Tandvårds- och läkemedelsförmånsverkets, TLV:s, senaste prognos kommer läkemedelsbolagen att betala omkring 2,7 miljarder kronor i återbäring år 2021. Det är cirka 124 miljoner kronor lägre än 2020, och 385 miljoner kronor lägre än 2019.

Ska säkerställa rimlig kostnad

Läkemedelsbolagen och regionerna har kommit överens om att läkemedelsbolagen ska lämna en viss del av läkemedelskostnaden i återbäring till regionerna. Denna återbäring delas sedan mellan regionerna och staten.

Syftet med dessa så kallade sidoöverenskommelser, som har funnits sedan 2014, är att säkerställa att kostnaden för läkemedel är rimlig. De ska också kunna bidra till att hantera osäkerheter och till att fler patienter kan få tidig tillgång till behandling.

TLV har fått i uppdrag att göra en prognos över återbäringen för 2021. Denna prognos rapporteras två gånger, en i juni och en i december.

Återbäring för TNF-hämmare uteblir

Den 1 december 2021 omfattades 52 läkemedel av sidoöverenskommelser. Vi samma datum förra året var det 57 läkemedel. Mellan december 2020 och november 2021 uppgick det samlade försäljningsvärdet för läkemedel som har sidoöverenskommelser till 6,3 miljarder kronor, vilket utgör knappt 18 procent av den totala kostnaden för förmånsberättigade läkemedel samt smittskyddläkemedel.

Fram till och med 2019 ökade de återbäringar som företagen har betalat till regionerna, men senare år har det alltså skett en minskning.

Den främsta anledningen till minskningen är att återbäringen för läkemedelsgruppen TNF-hämmare sjunker på grund av att sidoöverenskommelserna för dessa läkemedel löper ut i oktober i år. Därför uteblir återbäringen för dessa läkemedel under det sista kvartalet 2021.

TNF-hämmare används för att behandla flera autoimmuna inflammatoriska sjukdomar som till exempel reumatoid artrit, psoriasis, ulcerös kolit och Crohns sjukdom. Detta är den läkemedelsgrupp som under förra året genererade mest återbäring.

TLV bedömer att då TNF-hämmarna inte längre omfattas av sidoöverenskommelser kommer återbäringen troligen minska ytterligare under 2022, om inga ytterligare förändringar sker.

Tillkommit nya sidoöverenskommelser

En annan förändring som har påverkat den sammanlagda återbäringen för sidoöverenskommelser är att det har tillkommit flera nya sidoöverenskommelser för läkemedel inom cancerområdet. Det har även tillkommit en sidoöverenskommelse för läkemedlet Vyndaqel (tafamidis) som används som behandling mot sjukdomen transtyretinamyloidos.

I den nu aktuella prognosen beräknas återbäringen bli 32 miljoner högre under 2021 än vad som prognostiserades i juni. Ökningen beror på ökad återbäring för nya läkemedel med sidoöverenskommelse samt att avtalskonstruktionen för vissa sidoöverenskommelser har förändrats så att det påverkar återbäringen. TLV kan dock inte gå in på vilka läkemedel detta handlar om på grund av sekretesskäl.