Minipiller lyfts ur förmånen

Sedan den 1 augusti ingår det östrogenfria p-pillret Cerazette inte längre i förmånen. Det är MSD, som marknadsför preventivmedlet, som själva valt att lyfta ut preparatet. I vissa landsting blir nu p-pillret betydligt dyrare för unga kvinnor.

24 aug 2011, kl 12:07
2

När Cerazette, som är ett populärt preventivmedel bland unga inte längre ingår i högkostnadsskyddet kommer det att betyda olika saker i olika landsting.

För unga kvinnor som använder preparatet i till exempel Blekinge och Örebro län där preventivmedel för unga kvinnor subventioneras till 100 procent blir det inte någon skillnad alls. För andra, som bor i Stockholm, Uppsala, Dalarna, Gävleborg, Värmland, Gotland, Halland och Skåne kommer användningen av minipillret nu att bli betydligt dyrare, eftersom den så kallade ungdomssubventionen för preventivmedel i dessa landsting bara innefattar de preventivmedel som ingår i högkostnadsskyddet. För åter andra, till exempel de unga användarna i Västerbottens län blir det inte heller någon skillnad eftersom landstingspolitikerna där bestämt att inte alls subventionera preventivmedel till unga, De har också tidigare själva fått betalat hela årsförbrukningen, som idag ligger på 632 kronor för Cerazette.

? Här i Uppland har ungdomarna fått betala runt en hundralapp för ett års recept. När Cerazette nu faller ur högkostnadsskyddet får de betala hela summan själva och då blir det plötsligt väldigt dyrt för en 17-åring, säger Karin Bondestam gynekolog på Ungdomshälsan i Uppsala.

Det kan i praktiken innebära, menar hon, att unga kvinnor väljer att inte hämta ut sina recept.

Karin Bondestam är aktiv i Föreningen för Sveriges ungdomsmottagningar som i många år arbetat för att få enhetliga regler för subventionen av preventivmedel till unga kvinnor.

? Det måste bli någon sorts ordning på det här.

Enligt Anne-Lie Öberg, informationschef på MSD är skälet till att MSD valt att lyfta ut Cerazette en översyn av de preventivmedel man har inom subventionen och att man ska satsa på ungdomssubventionsfrågan.

? Generellt är de flesta nya preventivmedel inte med i TLV:s förmånssystem eftersom skillnaden i effekt ofta är ganska liten jämfört med äldre preventivmedel. Vad de nya tillför är istället att kvinnorna får fler att välja mellan och att man kan hitta något man känner sig trygg och säker med som påverkar följsamheten, säger hon.

? Vi ska istället satsa på en dialog med landstingen om ungdomssubventionen.

Vad betyder det?

? Idag ser den ju olika ut och vi ska ha en dialog till exempel om fördelarna med Cerazette och om värdet av att kvinnorna inte ska styras av ekonomin i valet av preventivmedel. Ungdomssubventionen riktar sig till ju yngre som ofta har en svag ekonomi.

Av de cirka 120 000 kvinnor som använder Cerazette i Sverige är drygt 64 000 mellan 15 och 24 år.

2 Kommentarer

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Jag vill ha ett bra skäl till varför dessa piller tagit ut ur förmånen! Jag fick en chock när jag idag fick plocka ut 12 månader, 584kr! jag som redan har det knapert och kämpat för att betala andra nödvändiga mediciner och äntligen kommit upp till frikort, ska nu betala det här också? Det är mer än 1 veckas mat för mig och min son! Det finns inte många alternativ när det gäller mini-piller, cerazette är ju de piller som rekommenderas. varför togs de bort? för att ha en dialog med landstingen? Fram tills att ni får den effekt av det här beslutet, förstör det många kvinnors ekonomika situation, iallafall min. TACK!