Nästa år räknar landstinget i Östergötland med minskade kostnader för allmänläkemedel. Neddragningen blir initialt fyra procent. Det kan ske tack vare den ökade prispressen genom patentutgångar.
Dessutom aviserar Mikael Hoffman, chef för Läkemedelsenheten i Östergötland, ytterligare två procents besparing i självpåtagen omstyrning av läkemedelsförbrukningen. Det ska ske genom en större följsamhet till rekommendationslistan.
Tillsammans motsvarar åtgärderna 47 miljoner kronor i besparingar.
? Det här ger mer pengar till annat. Till exempel skulle man kunna anställa en dietist, använda mer klinikläkemedel och erbjuda ökad tillgänglighet.
I förarbetet har de ansvariga vårdenhetscheferna kommit med förslag till bättre läkemedelsanvändning. Till exempel har de aviserat byten från Lipitor till generiskt simvastatin. Dessutom skulle det gå att spara mellan 10 och 15 miljoner kronor bara genom att följa rekommendationslistan vad gäller antidepressiva läkemedel.
? Detta är inte tandlösa förslag från en kommitté utan från dem som är ansvariga för vården, som i samarbete med sina övriga läkare sätter dessa mål, säger Mikael Hoffman.
Utan insyn
De aviserade besparingarna i Östergötlands läns landsting, genom öppna prioriteringar, har mötts med både ros och ris. Den initiala kritiken mot prioriteringarna riktades snarare mot politikernas misslyckande att genom öppna prioriteringar bara lyckas spara knappt 38 av de aviserade 300 miljonerna.
Enligt Mikael Hoffman blir konsekvensen att resten tas genom ett minskat vårdutbud utan insyn och medverkan av politiker eller allmänföreträdare.
De öppna prioriteringarna kritiserades också nyligen av socialminister Lars Engqvist, som istället ville se rekommendationer.