I studien, som publiceras i New England Journal of Medicine och samtidigt presenterades på den europeiska hjärtkongressen i Barcelona, ESC, ingick 2 725 patienter. De blev slumpvis utvalda vid 414 sjukhus i 41 länder, varav åtta i Sverige, under perioden juli 2014 till oktober 2016.
Patienterna hade alla genomgått en stentoperation, eller ballongvidgning som det också kallas, och fått ett nät inopererat i ett blodkärl för att hålla det öppet. Standardbehandling efter ballongvidgning för patienter med hjärtflimmer är warfarin (Waran) i kombination med två andra trombocythämmande läkemedel. Nackdelen med behandlingen är en stor blödningsrisk.
I studien fick en grupp av patienterna standardbehandlingen med warfarin och två trombocythämmare (klopidogrel eller tikagrelor) och acetylsalicylsyra. Den andra gruppen fick dabigatran (Pradaxa) i två olika dosstyrkor, i kombination med endast en trombocythämmare.
Det primära effektmåttet var större eller kliniskt relevant blödning under uppföljningstiden, som var i medeltal 14 månader. Forskarna studerade också effekten av läkemedelsbehandlingarna genom att jämföra antalet händelser med blodproppar, som hjärtinfarkt eller stroke.
Resultatet visade att risken för blödning var större för de patienter som fått warfarin med två trombocythämmare jämfört med de som fått dabigatran och en trombocythämmare. Andelen som fick en större blödning i gruppen som fått den lägsta dosen dabigatran var 15,4 procent. Av de som fått trippelterapin med warfarin var andelen 26,9 procent. Av de som fått en något högre dos dabigatran var andelen som fick en blödning 20,2 procent, och i motsvarande grupp med trippelterapi var andelen 25,7 procent.
Forskarna drar slutsatsen att för patienter som genomgått ballongvidgning var risken för blödning mindre om de behandlades med en kombination med dabigatran jämfört med en kombination med warfarin. Effekten av de jämförda läkemedlen med avseende på att förhindra blodproppar var likvärdig.
– Tidigare har vi haft för få uppgifter om K-vitaminfria orala blodförtunnande läkemedel inom det här området. Därför är de positiva resultaten från denna studie mycket välkomna, säger professor David Erlinge, professor i kardiologi vid Skånes universitetssjukhus och ansvarig för den svenska delen av studien, i ett pressmeddelande.
I Sverige genomförs cirka 20 000 stentoperationer om året.
Studien var sponsrad av läkemedelsbolaget Boehringer Ingelheim.