Miljoner satsas på vaccin utan sprutor

Slemhinnevaccin och bättre behandling mot melanom är några av de forskningsprojekt som fått anslag av Knut och Alice Wallenbergs stiftelse.

4 okt 2013, kl 07:36
0

Knut och Alice Wallenbergs stiftelse har delat ut totalt 770 miljoner kronor till 27 forskningsprojekt inom medicin, teknik, fysik, matematik och övrig naturvetenskap. Anslagen går till projekt som stiftelsen bedömer ha potential att leda till vetenskapliga genombrott. 

Ett av de projekt som får anslag syftar till att utveckla vacciner som kan drickas eller ges i form av nässpray. Nils Wahlgren, professor vid Sahlgrenska akademin, får 16 miljoner kronor i anslag för att i samarbete med Chalmers och Lunds universitet utveckla slemhinnevacciner.
– Vi tar nu ett unikt och banbrytande steg mot en universell plattform för slemhinnevaccination genom att utveckla en ny målinriktad partikel som förstärker immunförsvaret och som bygger på avancerad nanoteknologi, säger han i ett pressmeddelande.

Totalt får tio forskningsprojekt inom medicin anslag från stiftelsen. Flest får Karolinska institutet, som får sex stycken. Lars-Gunnar Larsson, professor vid KI, får 33,6 miljoner kronor för ett femårigt forskningsprojekt som ska hitta en bättre behandling mot avancerat melanom. Ett problem är att metastaserande cancersjukdom blir resistenta även mot målinriktade och immunstimulerande behandlingar.
– En av kroppens viktigaste försvarsmekanismer mot cancer är senescens, som innebär att cellen permanent slutar dela sig. Senescensbehandling är ett nytt kommande fält inom tumörbiologin och vi vill undersöka om senescensterapi tillsammans med immunterapi ger en samverkanseffekt som kan förbättra behandlingen mot avancerat melanom, säger Lars-Gunnar Larsson i ett pressmeddelande.