Metoprolol först när infarktpatienten är stabil

Resultaten från den andra delen av Commit-studien visar att metoprolol inte ska ges till patienter med hjärtinfarkt förrän de är stabila.

9 mar 2005, kl 21:13
0

45 852 patienter inkluderades från 1 250 centra i Kina. Patienterna skulle ha en misstänkt hjärtinfarkt och skulle inkluderas inom 24 timmar efter symtomdebut. Patienterna randomiserades till placebo eller till att få 15 mg metoprolol iv under 15 minuter, som följdes av 200 metoprolol per oralt per dag så länge patienten var på sjukhuset.

Primär effektparameter var död samt död, reinfarkt eller ventrikelflimmer/hjärtstillestånd, upp till fyra veckor på sjukhuset, eller fram tills dess att patienten skrevs ut.

Metoprolol hade en positiv effekt på reinfarkt, 467 (2,0 procent) fall i den aktiva gruppen mot 568 (2.5 procent) i placebogruppen. Det motsvarar en absolut riskreduktion om 0,5 procent och en relativ riskreduktion om 18 procent, enligt prövarna själva. Dessutom minskar risken för ventrikelflimmer,

På den primära effektparametern sågs ingen skillnad mellan grupperna, inte heller avseende hjärtstillestånd eller på mortalitet på sjukhuset. Däremot sågs en ökad risk för patienterna som fick metoprolol att drabbas av kardiogen chock – att hjärtat helt enkelt inte orkar pumpa och hålla blodtrycket uppe. Det drabbade patienterna framför allt under de första dagarna, i den mest akuta fasen av behandlingen.

– Vi såg den sämsta effekten hos dem med dåliga hjärtan, de mest sjuka patienterna. Hos dem klarar hjärtat helt enkelt inte av en pulssänkning och blodtryckssänkning genom betablockad, säger studiens huvudprövare Rory Collins, verksam vid University of Oxford i England.

Han menar att behandlande läkare måste vara lite mer selektiv när man väljer ut patienter för tidig betablockadbehandling. Commit-studien handlar snarare om när och hur behandlingen ska inledas, inte om den ska inledas.

– Det är helt klart så att vi har en tidig negativ effekt men en mer positiv senare effekt med betablockad. Studiens resultat talar för att patienten måste vara stabil, utan tecken på allvarlig hjärtsvikt, innan behandling med betablockad inleds för att fortsätta under en lång tidsperiod, säger Rory Collins.

Hans förklaring till studiens resultat är att man i Commit-studien inkluderade sjukare patienter än i andra studier.

– Därför fick vi inte samma positiva resultat som man sett i andra studier.