En mindre studie på 30 patienter i Uppsala och Stockholm har visat att metadon kan ge en effektiv smärtlindring hos patienter med kroniska problem.
Forskarna bakom studien hoppas att deras positiva resultat ska få fler att våga prova metadon som smärtbehandling.
– Metadon är ursprungligen en väldigt potent smärtlindrare men sedan 60-talet har det mest kommit att förknippats med missbrukarvård. Det har gjort att många både läkare och patienter blivit skeptiska och inte velat prova det. Metadon har fått en dålig klang helt enkelt, säger Aida Plesan, anestesiläkare vid smärtcentrum på Akademiska sjukhuset i Uppsala.
Hon har följt 30 patienter som lider av svår, kronisk smärta som inte orsakas av cancer. De har olika typer av smärta, rygg, buk och även ansiktssmärta men gemensamt är att de har provat annan smärtbehandling utan att bli hjälpta. Patienterna i studien har inte heller haft några missbruksproblem.
-Precis som med alla opiater finns det risk för beroende men i det avseendet är metadon bättre än bland annat morfin eftersom det inte ger samma euofori, säger Aida Plesan.
Patienterna i studien har fått mellan 10 till 150 mg metadon per dygn i tablettform. De har själva kunnat hämta ut läkemedlet på apotek och ta dem enligt ett förutbestämt schema. De har stått i telefonkontakt med läkare och varit på regelbundna återbesök. De flesta i studien upplevde en ökad smärtlindring och inga allvarliga biverkningar. En känd biverkning med den här typen av läkemedel är hjärtpåverkan. Patienterna i studien har därför fått EKG kontrollerat regelbundet men ingen uppvisade några sådana problem. Däremot förekom biverkningar som mag-tarmproblem, trötthet och illamående.
Men enligt Aida Plesan var fördelarna med behandlingen övervägande enligt de flesta studiedeltagarna.
– En av fördelarna med metadon jämfört med till exempel morfin är att det har en längre halveringstid. Patienterna kan ta tabletter två gånger per dag och får då en jämn och stabil smärtlindring. Dessutom är metadon mycket billigare än andra opiater, säger hon.