Antibiotikaförbrukningen har ökat överlag i hela Sverige. Störst är användningen i Stockholms län och minst i Västerbottens län, med 485 respektive 346 recept per tusen invånare och år. Det enda län som minskat sin antibiotikaanvändning under de senaste två åren är Uppsala län. Detta är några av uppgifterna som hittas i Stramas och Smittskyddsinstitutets statistikrapport om antibiotikaanvändning och resistens.
Mest antibiotika förbrukas relativt sett av barn och äldre. Under 2007 fick 35 procent av barnen upp till sex års ålder antibiotika i öppenvården och 37 procent av de äldre som fyllt 80 år ? att jämföra med 25 procent av hela befolkningen. Men antibiotikaförbrukningen bland barn skiljer sig åt mellan länen. Till exempel skrevs det ut nästan dubbelt så mycket antibiotika till barn i Hallands län jämfört med Jämtlands län under 2007.
Den vanligaste typen av antibiotika i öppenvården under förra året var vanligt penicillin och tetracykliner. Användningen av kinoloner har minskat, vilket är positivt eftersom denna antibiotikagrupp har ett brett spektrum och därför främjar resistensutvecklingen. Den antibiotikatyp som ökar mest är nitrofurantoin, som ges vid urinvägsinfektion och som har ett smalt spektrum.
Antibiotikaresistensen har ökat i Sverige, bland annat mot kinoloner. Meticillinresistenta gula stafylokocker, MRSA, ökade med sju procent från 2006 till 2007 men jämfört med övriga Europa ligger Sverige ändå bra till.
Sverige tillhör de länder som använder minst antibiotika i Europa men antibiotikaförsäljningen är ändå 25 procent högre än Hollands, som ligger lägst.