Mer pengar i parallellimport än prognos

Parallellimporterade läkemedel har blivit en större inkomstkälla för apoteken än TLV trodde, enligt myndighetens beräkning.

25 mar 2014, kl 12:18
1

Vid omregleringen av apoteksmarknaden 2009 fick apoteksägarna rätt att förhandla om inköpspriserna för parallellimporterade läkemedel. Runt 100 miljoner kronor beräknade TLV att den här extra intjäningsmöjligheten skulle ge apoteken.

Men slutsatsen i en rapport från TLV är att förtjänsten blivit betydligt högre, drygt en miljard kronor i intjänade pengar 2012 enligt myndighetens beräkning.
Hur kunde det bli så fel? Drygt en miljard istället för 100 miljoner.
-Vi var inte de enda som räknade alldeles för lågt. Omstruktureringsbolaget OAB gjorde en liknande prognos, säger Svante Rasmuson, analytiker på TLV.
-En viktig faktor är att de här beräkningarna gjordes strax efter Lehmankraschen, när hela världsekonomin höll på haverera och svenska kronan rasade, ingen ville köpa små valutor. Parallellimport hänger ju ihop med flera saker och valuta är en viktig faktor. Och då var det turbulenta tider. 
Men sedan vände det och enligt TLVs bedömning så har parallellimporten ökat med ytterligare 15 procent under 2013.

I den här rapporten har apotekens totala kostnadsutveckling inte analyserats. Den är enbart en bedömning av bruttoresultatet, påpekar Svante Rasmusson.
-Alltså de varor man sålt, vad köpte man de för? Det är bruttoresultatet. Det är ett första steg för att kartlägga lönsamheten på apoteksmarknaden. 
Men för att få en totalbild ska myndigheten bland annat titta på kostnadsutvecklingen på marknaden och försäljningen av handelsvaror och receptfria läkemedel. Rapporten är en del i TLVs analys av lönsamheten på apoteksmarknaden och ingår i arbetet med att se över handelsmarginalen för apoteken.

Sveriges Apoteksförenings reaktion på rapporten är frågande. I en kommentar säger föreningen att nivåerna på bruttovinsten från parallellhandeln är ganska långt ifrån den verklighet som apoteksaktörerna beskriver.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. “ingår i arbetet med att se över handelsmarginalen för apoteken”. Vad vill staten egentligen? Vi är inte skattefinansierade som andra omsorgsföretag som det har blåst så mycket om, varför ska staten lägga sig i vad vi köper in medicinerna för? Det är ju värre än Kuba, allvarligt… Men det blir ju kul att se på när apotek efter apotek läggs ner, när man nu trycker på marginalen ännu mer neråt, trots att vi har världens minsta apoteksmarginal. Det är skamligt att jag ska tvingas arbeta som ett djur för att driva mitt lilla apotek och inte kunna räkna med en normal avkastning på investerade pengar och erlagd risk. Vi pratar om att överleva. Inga andra apoteksägare i andra länder skulle acceptera dessa premisser. Är vi så lagom?