Det är ytterst otroligt att covid-19-viruset kommer att mutera så mycket att dagens vacciner blir helt verkningslösa, menar professor Matti Sällberg, vaccinforskare vid Karolinska institutet.
LmV frågade Matti Sällberg
Just nu arbetar forskare över hela världen intensivt med att ta reda på hur pass bra befintliga covid-19-vacciner skyddar mot den nya virusvarianten omikron. Preliminära data om vissa av vaccinerna tyder på att de skyddar sämre mot omikron än mot delta, men att skyddet mot allvarlig sjukdom ändå kvarstår.
Några av vaccinföretagen har även meddelat att de påbörjat en uppdatering av sina vacciner för att anpassa dem till den nya varianten.
Allt detta kan väcka en fråga om vad vi har att vänta oss under fortsättningen av pandemin. Kommer det att krävas täta uppdateringar av vaccinerna på grund av fler nya mutationer? Läkemedelsvärlden ställde frågan till vaccinforskaren Matti Sällberg, Karolinska institutet.
Skyddar ändå mot svår sjukdom och död
Matti Sällberg ser det som näst intill omöjligt att de godkända vaccinernas effekt skulle avta helt.
– Vi vet nästan ingenting om omikron än men det är extremt osannolikt att viruset ska kunna mutera så pass mycket att de vacciner som vi i dag använder skulle sluta fungera. Vaccinerade personer kan få genombrottsinfektioner, men vaccinerna skyddar fortfarande mot svår sjukdom och död, säger han.
Omikron har fler mutationer i spikeproteinet än någon tidigare identifierad variant. Och eftersom de nuvarande vaccinerna är riktade mot spikeproteinet finns det en oro att de många mutationerna skulle kunna göra att vaccineffekten blir lägre.
– Men för att vaccinerna skulle sluta fungera skulle hela spikeproteinet behöva bytas ut, säger Matti Sällberg.
Ett sådant utbyte skulle teoretiskt kunna ske till exempel genom att covid-19-viruset sars-cov-2 råkar infektera samma cell som ett annat sars-virus och att dessa två byter spikeprotein med varandra, en så kallad rekombination.
– Om detta sker kan de vaccin som bara baseras på spike från sars-cov-2 bli verkningslösa. Men detta är en mycket ovanlig och stor förändring för virus och är inte säkert att den sker, framhåller Matti Sällberg.
Manar ändå till vaksamhet
Betyder det att vi oroar oss i onödan över nya varianter? Har till exempel omikron fått mer uppmärksamhet än det förtjänar?
– Nej, absolut inte. Vi ska hålla oss informerade och vara vaksamma. Vi kommer att lära oss mer om omikron den kommande tiden och då kommer vi att veta mer om eventuella risker. Men vaccinerna skyddar mot allvarlig sjukdom och död och det är därför viktigt att alla så snabbt som tillfälle ges går och vaccinerar sig.
Hur många sådana här lägen med nya allvarliga varianter kommer vi att vara med om innan pandemin är över?
– Det går inte att säga, men man får räkna med nya varianter. Ju mer vi vaccinerar oss desto mer kommer vi att trycka ner smittan. Det är inte mycket annat vi kan göra.
Viktigast vaccinera hela världen
Matti Sällberg räknar alltså inte med att virusets förändringar kommer att leda till att vi behöver ta fram nya vacciner hela tiden.
– Vi bör använda de vacciner vi har och i stället ge fler doser när det är möjligt. Ingen kan säga vad som kommer efter omikron och det är inte rimligt att byta vaccin varje gång en ny virusvariant uppstår. Som det är nu så håller vaccinerna smittan borta från sjukvården och det är det viktigaste.
Matti Sällberg menar också att händelseförloppet kring omikron visar att även strategierna inom covid-19-vaccinutvecklingen på det hela taget fungerar bra. Han framhåller att den förändring som behövs för att bekämpa pandemin i stället handlar om vilka som får tillgång till vaccinerna:
– Vi måste se till att fördela vaccin till hela jordklotet, det är det viktigaste just nu.