Studerar subventionerade matkassar mot barnfetma
Foto: Istock

Studerar subventionerade matkassar mot barnfetma

Forskare i Göteborg ser lovande resultat av en helt ny metod att hjälpa barn med obesitas och deras familjer.

25 sep 2024, kl 09:35
0

Läkemedelsvärlden

Louise Sjögren. Foto; Göteborgs universitet.

Subventionerade matkassar tillsammans med hälsosamma recept kan hjälpa barn med obesitas. Det visar en ny svensk studie som är publicerad i European Journal of Pediatrics.

Syftet med studien var att utvärdera ett tidigare oprövat koncept vid behandling av obesitas hos barn. Den testade behandlingen bestod av en kombination av sedvanlig rådgivning om levnadsvanor och subventionerade matkassar och måltidsrecept för hela familjen.

I de familjer som fick försöksbehandlingen minskade barnets åldersrelaterade BMI-mått (body mass index) mer än barn i de familjer som enbart fick rådgivning.

Viktigt inte glömma maten

En av de drivande bakom studien är barnläkaren och forskaren Lovisa Sjögren. Hon forskar inom pediatrik vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet. Hon är också barnläkare på Hallands sjukhus i Halmstad och Drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg.

Användningen av fetmaläkemedel till barn ökar, som Läkemedelsvärlden rapporterat. Men Louise Sjögren framhåller att det ändå är viktigt att också fortsätta ha fokus på matvanor i behandlingen av barn med obesitas.

– Visst finns det nya läkemedel för att behandla obesitas men innan vi börjar medicinera barnen behöver vi veta att vi testat allt vad gäller kosten, säger hon i ett pressmeddelande.

Sponsrade matkassar

Den aktuella studien omfattade 89 barn i åldrarna 5-15 år. De var inskrivna vid någon av mottagningarna för barnobesitas i norra Halland. Femtiofyra av barnen och deras familjer lottades till att få både rådgivning om levnadsvanor och specialutformade matkassar.

Övriga 35 barn och deras familjer utgjorde kontrollgrupp . De fick enbart standardbehandlingen i form av rådgivning vid minst fyra mottagningsbesök per år.

Matkassefamiljerna kunde varje vecka under tre månader hämta ut recept och färdigpackade kassar med råvaror för fem familjemiddagar hos lokala ICA-handlare.  Matkassarna var kraftigt subventionerade tack vare företagssponsring. Innehållet valdes med sikte på att följa Livsmedelsverkets kostrekommendationer.

Forskarna följde barnens viktutveckling och bad också familjerna att svara på frågor om bland annat hur man uppfattade matkassarna och recepten.

Matkassar minskade bråken

Matkassarna fick väl godkänt av familjerna.

– Det är många som anger att det är svårt att laga varierad mat från grunden och att få till måltider tillsammans i familjen men det här visade sig vara en tolererbar metod. Matkasseinterventionen uppfattades inte som påfrestande eller påträngande och bråken kring matinköp och måltider minskade, säger Louise Sjögren.

Under perioden med matkassar, de tre första månaderna, minskade graden av obesitas mer i matkassefamiljerna än i kontrollgruppen. Den positiva effekten av matkassen kvarstod dock inte vid mätningarna efter 12-24 månader.

Louise Sjögren menar att det tyder på att insatsen med matkassar skulle behöva pågå under längre tid.

Mat ordinerat på recept?

Hon framhåller att både det nedsatta priset på råvarorna och det handfasta stödet med både rådgivning och recept kan vara viktiga. Dessa faktorer kan, menar hon, vara avgörande för om en familj klarar att lägga om sin kosthållning eller inte.

Hon har en idé om att Mat ordinerat på recept (MOR) med subventionerade matkassar skulle kunna bli en etablerad behandlingsmetod på liknande sätt som Fysisk aktivitet på recept (FAR).

– Barn föds med rörelseglädje men en del barn har också en störd hunger och mättnadsreglering och det är viktigt att vi också fokuserar på maten, inte enbart på fysisk aktivitet. Det är en fördom att alla barn med högt BMI är stillasittande.