Läkemedelsindustriföreningen, Lif, har ännu inte haft någon dialog med Läkemedelsverket kring den publicerade skrivelsen med förslag till avgiftshöjningar för kontroll och tillsyn. Anders Blanck, vd för Lif, har därför inte hunnit läsa förslaget i detalj men ställer sig frågande till bland annat höjningen av avgift för tillstånd av kliniska prövningar från 45 000 till 80 000 kronor.
– Man måste ställa sig frågan om den här kraftiga avgiftsökningen är realistisk. Alla krafter arbetar idag för att göra Sverige mer attraktivt för kliniska prövningar och olika förslag för att stimulera det har presenterats och diskuterats. I det läget känns en avgiftshöjning om 78 procent som en mycket märklig signal.
Anders Blanck tycker även att resonemanget kring varför man genomför avgiftshöjningarna är anmärkningsvärt.
– Läkemedelsverket har vuxit kraftigt under senare år och verkar nu i sitt förslag till avgifter utgå från hur verksamheten ser ut idag och hur den nuvarande nivån ska finansieras, snarare än att utgå från myndighetens uppdrag och vad som i det perspektivet är rimliga avgifter. Det känns för mig lite bakvänt.
Lif kommer nu att sätta sig in noggrannare i förslagets alla detaljer.
– I den bästa av världar hade vi förstås gärna haft en dialog med Läkemedelsverket innan de publicerade förslaget, men vi kommer inom kort att få det på remiss från Socialdepartementet. Det är mycket möjligt att den kommande processen leder till ett rimligt förslag i slutänden, säger Anders Blanck.
Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer
Det är välkommet att se att industrin har insett hur nuvarande GD’s förändringsarbete har gått långt utanför vad som bör vara en läkemedelsmyndighets uppdrag. Att LV’s ledning anser sig behöva ett tillskott om 72 miljoner/år visar vilket ekonomiskt kaos hon har försatt oss i. Den nye GDn har en svår uppgift att ta sig an. Och tills 31augusti fortsätter Christina Åkerman att köra verksamheten ännu längre ner i botten.
Till slut kommer sanningen fram. Även den sanning som kan räknas i pengar. Sedan den allra första signalen till Socialdepartementet om ett osunt ledarskap hösten 2009 har pengarna rullat. Konsulter…avgångsvederlag…multipla omorganisationer…fler konsulter…ständiga chefsrekryteringar. 2013 var LV ca 250 miljoner kronor dyrare i drift än när Christina Åkerman tillträdde 2008. Läggs åren ihop handlar det om drygt en halv miljard i merkostnad och då är ändå inte 2014 inräknad. Länge har hålen täckts av att staten gett ökade bidrag/anslag. Men det räckte inte. Rökridåer av ändrade redovisningsprinciper räcker inte heller när budgettaket ignoreras. LV tigger mer pengar. Nu verkar det som om Socialdepartementet fått nog. I rekryteringsannonsen till ny GD nämns kostnadskontroll två gånger. Enligt artikeln ovan har också LIF fått nog. Så vem ska betala för att kalaset blev så utdraget? Sannolikt fotfolket som riskerar att bli varslade.