Marijuana på apotek
Apotekaren Juan Scaffo, här med hustru Camila Scaffo, tror inte att försäljningen av marijuana kommer att blir omfattande i landet. Foto: Erik Wasell.

Marijuana på apotek

Efter ett regeringsbeslut börjar apoteken i Uruguay att sälja marijuana i april.

27 feb 2014, kl 10:27
0

Annons

För att kunna köpa marijuana på apotek krävs att man är medborgare i Uruguay. Det är bara tillåtet att köpa för eget bruk och den som vill köpa måste vara över 18 år och registrerad i ett nationellt register. Även de apotek som vill sälja måste vara registrerade. Högst 40 gram i månaden ska kunderna få köpa och regeringen har bestämt att priset ska vara trettio pesos per gram, vilket motsvarar ungefär 10 kronor.

Det ska även bli tillåtet att ha upp till sex marijuanaplantor hemma. Dessutom tillåts bildandet av speciella rökklubbar där man kan ha upp till 99 plantor om året. Större odlingar kommer att övervakas av regeringen.

En orsak till att marijuana nu legaliseras i Uruguay är förhoppningar om att den brottslighet som den förknippas med kommer att försvinna. Hanteringen kommer nu istället att skötas av till exempel apotekare. En annan orsak till legaliseringen är att man vill att användningen av andra, farligare droger ska minska. Särskilt kokain har spridit sig snabbt bland missbrukare.

Juan Scaffo, som äger ett apotek i huvudstaden Montevideo, är osäker på vilka följder legaliseringen kommer att få.
– Man ska nog inte räkna med att försäljningen av marijuana kommer att bli särskilt stor, säger Juan Scaffo.

Bland apotekarna har man diskuterat om man måste öka säkerheten på apoteken inför förändringen.
– Risken för inbrott kanske ökar nu när missbrukarna vet att det finns marijuana på apoteken, funderar Juan Scaffo, å andra sidan finns det redan nu mediciner som missbrukarna gärna skulle vilja komma åt.

En oväntad följd av legaliseringen har blivit att flera länder har hört av sig med frågor om möjligheterna att köpa marijuana från Uruguay för medicinsk användning. Förfrågningar har kommit från bland annat Israel, Kanada och Chile. Hittills har marijuana betraktats enbart som smärtstillande, men flera mediciner som använder ämnen från marijuana produceras redan, bland annat mot multipel skleros och epilepsi.  

Flera företag har också visat intresse för att starta medicinsk forskning i Uruguay för att utnyttja tillgången till marijuana. Många i Uruguay är förvånade över att regeringen har drivit igenom legaliseringen trots att det inte har funnits något starkt stöd varken i den allmänna opinionen eller i parlamentet.