Många tar receptbelagda medel utan förskrivning

Många tar receptbelagda medel utan förskrivning

En ny studie av läkemedelsmissbruk i Europa visar att fler än 12 procent av svenskar över 12 år har missbrukat receptbelagd medicin.

12 aug 2016, kl 10:18
0

Annons

Befolkningsstudien är publicerad i den vetenskapliga tidskriften BMC Psychiatry och baseras på svar som deltagarna uppgett via en webbenkät. Totalt deltog drygt 22 000 personer från Danmark, Tyskland, Storbritannien, Spanien och Sverige.

– Studien visar att missbruk av läkemedel är relativt vanligt. Gällande illegal narkotika brukar Sverige ligga lägre än andra europeiska länder men i den här studien om läkemedel ligger vi i linje med de andra länderna, säger Anders Håkansson, docent i beroendemedicin vid Lunds universitet och läkare på Beroendecentrum i Malmö, Psykiatri Skåne, som var ansvarig för den svenska delen av studien.

Han menar att resultaten som visar att 11-12 procent av svenskarna har använt receptbelagda lugnande medel och starka smärtstillande preparat, utan att ha recept, bekräftar den kliniska bilden av att läkemedelsmissbruk är ett stor problem.

I Sverige deltog 2 748 personer i åldrarna 12-49 år och de rekryterades via befintliga register över personer som är tillgängliga för studier samt via annonsering. Deltagarna fick svara på frågor om de använt preparat som man inte haft recept på. Vidare frågor var vilket eller vilka preparat det rör sig om samt substansnamn. Missbruk klassificerades som när personen använt ett receptbelagt läkemedel utan att själv ha haft recept på det i egenbehandlingssyfte eller i syfte att uppnå en euforisk känsla.

De primära effektmåtten var baserade på användning av receptbelagda läkemedel utan att ha recept för tre av de vanligaste läkemedelsklasserna som missbrukas; stimulantia, opioider och lugnande medel så som exempelvis bensodiazepiner. I de allra flesta fallen fick, köpte eller stal personerna i studien läkemedel från familj och vänner.

Anders Håkansson menar att fler åtgärder måste vidtas för att minska risken för läkemedelsmissbruk där personer använder läkemedel som de inte har recept på.

– Vi måste se till så att rätt patient får rätt medicin. Vi måste utreda patienterna väl så vi vet vad som ska ges och så måste vi använda fler evidensbaserade behandlingsmetoder än narkotikaklassade medel, säger han.

Risken med att fler än 12 procent över 12 år har använt receptbelagd medicin utan att ha fått den förskriven är bland annat ökat antal överdosdödsfall, menar Anders Håkansson.

– En farhåga är att läkemedel ska komma att stå för en stor del av överdosdödsfallen. I dag står illegala droger i form av heroin och kokain för en stor del av överdosfallen men risken finns att läkemedelsmissbruk förstärker den klassiska narkotikadödligheten, säger Anders Håkansson.

Länk till studien: Nonmedical use of prescription drugs in the European Union