Många protester mot ändrat högkostnadsskydd
Foto: Istock

Många protester mot ändrat högkostnadsskydd

Regeringens budgetförslag att höja beloppsgränserna i högkostnadsskyddet nästa år möter kritik.

23 sep 2024, kl 10:30
0

Den ändring av högkostnadsskyddet för läkemedel som regeringen aviserade i förra veckans budgetproposition väcker protester från äldre- och patientorganisationer.

– Regeringens förslag att justera högkostnadsskyddet för läkemedel innebär ökade läkemedelskostnader för patienterna redan nästa år. Det kommer att drabba äldre med små ekonomiska marginaler hårt, säger till exempel Åsa Lindestam, ordförande i Pensionärernas riksorganisation, PRO, i ett pressmeddelande.

Vill ändra högkostnadsskyddet

Regeringen föreslår i budgetpropositionen för 2025 flera åtgärder för att dämpa de snabbt stigande offentliga läkemedelskostnaderna. Kostnaderna för läkemedelsförmånerna ökade bara under 2023 med nio procent till omkring 35 miljarder kronor.

För att bromsa ökningen vill regeringen bland annat att svenskarna ska betala en högre andel av kostnaderna ur egen ficka. Det blir effekten av en planerad justering av stegen i högkostnadstrappan.

Högkostnadsskyddet gör att man under en tolvmånadersperiod aldrig behöver betala mer än upp till ett visst tak för de receptbelagda läkemedel som ingår i skyddet. Kostnaderna minskar stegvis.

PRO-ordföranden kritisk

I dag betalar man fullt pris upp till 1 425 kronor. Sedan får man rabatt upp till 2 850 kronor och därefter är läkemedlen kostnadsfria till nästa tolvmånadersperiod.

Enligt medieuppgifter är det den nedre beloppsgränsen som regeringen vill höja till omkring 2 000 kronor från 1 juli 2025. Vid årsskiftet höjs dessutom den övre gränsen i högkostnadsskyddet med 50 kronor. Men det är en årlig höjning till följd av inflationen.

PRO-ordföranden Åsa Lindestam ser stora risker med förslaget om minskad läkemedelssubvention.

– Riskerna inkluderar minskad tillgång till viktiga läkemedel om patienter inte har råd att betala, och en ökad ekonomisk börda för dem som redan är sårbara. Förändringarna kan även leda till att vissa patienter skjuter upp eller avstår från nödvändig medicinering, säger hon i pressmeddelandet.

Patientföreträdare protesterar

Även företrädare för flera patientorganisationer är kritiska.

– Försämringar i högkostnadsskyddet blir ett hårt slag för människor med till exempel astma, allergi och eksem. Många är beroende av daglig medicinering och eftersom det handlar om kroniska sjukdomar gäller detta år ut och år in, säger till exempel Astma- och allergiförbundets ordförande Mikaela Odemyr i ett pressmeddelande.

Liknande synpunkter framförde Sköldkörtelförbundets ordförande Anna Bergkvist i en intervju i TV 4-nyheterna:

– Jag tänker att det drabbar många och det drabbar kanske framförallt våra äldre. Ungefär en av fem kvinnor över 65 har sköldkörtelsjukdom och är man äldre så kanske man också äter andra mediciner.