Många känner sig kallade men få blir utvalda

Under oktober har det pågått en unik reklamkampanj i tidningar och för första gången också i tv för att få tag i 100 000 överviktiga och feta personer som kan tänka sig att delta i studier om fetma. Även apotek och vårdcentraler har fått broschyrer och anmälningstalonger.

21 jun 2002, kl 19:25
0

Annons

Bakom kampanjen står Sahlgrenska universitetssjukhuset. Finansiär är läkemedelsbolaget Janssen-Cilag, vars epilepsimedicin Topimax visat sig ha viktreduktion som biverkan. Det är i första hand för att finna försökspersoner till en studie på det läkemedlet som bantningsmedel som kampanjen dragits igång. Ansvarig för studien, kallad TOP 33, är professor Lars Sjöström vid institutionen för invärtes medicin vid Sahlgrenska sjukhuset. Den görs i samarbete med 20 medicinkliniker i landet.
Gensvaret på kampanjen har varit stort, tusentals svar kom in redan efter första kampanjdagen.


Rara fåglar
Men av de cirka 100 000 intresseanmälningarna är det bara 600 som ska tas ut till TOP 33-studien. För att vara intressant som försöksperson ska man förutom en övervikt, BMI 27 eller högre, också ha en obehandlad eller enbart kostbehandlad typ 2-diabetes. Och de är enligt Johan Järte på Janssen-Cilag ?rara fåglar?, det vill säga svåra att hitta.
? De flesta med känd typ 2-diabetas behandlas ju medicinskt och därför har vi gjort bedömningen att vi behöver så här många intresserade för att vaska ut 600 lämpliga för just den här studien.
Av de 100 000 ska 35 000 sållas ut som stämmer med kriterierna. Av dessa räknar man med att 2?4 000 efter screening också visar sig ha diabetes.
? Man får räkna med att närmare 70?80 procent sedan faller bort av en mängd skäl. Och då återstår det ungefär 600 som bedöms lämpliga och som vill delta i studien, säger professor Lars Sjöström.
De som inte tas ut till studien kommer inte att lämnas åt sitt öde utan erbjudas annan behandling inom den ordinarie vården försäkrar Lars Sjöström.
? Läkarkåren i de regioner som deltar har i förväg fått information. Vår kampanj innebär förstås ett ökat tryck från den här patientgruppen.
Den etiska kommittén har godkänt inte bara studien utan också reklamkampanjen.


Risk för förskrivning
Eftersom det blivit känt bland allmänheten att epilepsimedlet har effekt mot fetma finns det förstås en risk att läkarna kommer att utsättas för ett tryck att skriva ut det innan studierna är klara och indikationen godkänd, säger Lars Sjöström.
? Men jag hoppas att läkarkåren står emot.
Och samma sak säger Johan Järte.
Men han tycker samtidigt att det är bra att de överviktiga ger sig till känna och kräver behandling.
På det sättet blir också kampanjen en prelansering för kommande mediciner.
Enligt Lars Sjöström är flera företag i startgroparna för att kliniskt pröva nya läkemedel mot fetma. Studier som Sahlgrenska räknar med att man också ska ansvara för.
? Genom den här kampanjen har
vi  registrerat tusentals människor som inte kom ifråga för TOP 33-studien men som får möjlighet att delta i andra prövningar.