Trots att långvariga smärttillstånd och konsekvenserna för livskvaliteten är ett välstuderat område hos vuxna och ungdomar har motsvarande problematik hos barn hamnat i skymundan. Solveig Petersen, doktorand vid Institutionen för klinisk vetenskap vid Umeå universitet, har nu dokumenterat stora smärtproblem även hos barn, mellan sex och tretton år gamla.
Problemen blir större med barnens ålder men redan som sexåring har vart femte barn enligt rapporten ont i huvudet, magen eller ryggen minst en gång i veckan. Doktorsavhandlingen visar även att de drabbade barnen har betydligt sämre livskvalitet och fungerar sämre i skolan jämfört med barn utan återkommande smärta. Endast några få av barnen med smärtproblem har sökt hjälp för detta i hälso- och sjukvården.
– Trots detta är deras livskvalitet lika mycket försämrad som den hos barnpatienter på specialistsmärtmottagningar, säger Solveig Petersen.
Hon menar att tidigare studier har visat att denna typ av problem i barndomen ofta kan kopplas till motsvarande lidande i vuxen ålder och betonar vikten av att förebygga återkommande smärta hos barn. Både med avseende på det personliga lidandet och på den ekonomiska belastningen på samhället.
– De totala samhällsekonomiska kostnaderna för långvarig smärta i Sverige uppskattades till cirka 87,5 miljarder kronor per år fram till 2003, enligt en rapport från SBU som kom för två år sedan, så det finns verkligen stora samhällsekonomiska vinster att hämta, säger hon.
Resultaten i doktorsavhandlingen bygger på två separata studier av totalt knappt 3 000 barn. Avhandlingen försvaras vid Umeå universitet på fredag, den 11 april.