Många avvikelser på inspekterade apotek

Läkemedelsverket har inspekterat tio procent av landets apotek det senaste året. På alla som kontrollerats har man hittat avvikelser.

28 mar 2013, kl 13:17
0

Under 2011 och 2012 kontrollerade Läkemedelsverket 132 av landets öppenvårdsapotek vilket motsvarar omkring tio procent av alla apotek. Nu har resultatet av inspektionerna sammanställts och myndigheten konstaterar att det finns fel och brister på alla de kontrollerade apoteken.

Främst handlar det om avvikelser som rör dokumentation kring personal och organisation, lokal, utrustning och rutiner för egenkontroll. Narkotikahantering är ett annat område där myndigheten hittat brister.  Inga brister har bedömts vara kritiska av Läkemedelsverket, det vill säga utgöra en fara för patienterna.

Urvalet av de apotek som kontrollerats har gjorts utifrån signaler från sjukvården, patienter och apoteken själva och kontrollerna har gjort hos både stora och små aktörer.  En av de vanligaste avvikelserna var att apoteket saknade en plan för kompetensutveckling eller att dokumentation för detta saknades. Andra brister som konstateras i rapporten är att läkemedel inte förvaras på ett korrekt sätt till exempel vid fel temperatur.
– Vi vet att det är en utmaning för apoteken på en konkurrensutsatt marknad att avsätta tid för kompetensutveckling och vi såg att flera apotek saknade planer för detta. Men att personalen får möjlighet till kompetensutveckling är väldigt viktigt, säger Annika Babra, tf chef
för enheten för apotek och receptfri detaljhandel vid Läkemedelsverket.

Annika Babra säger att de flesta apotek varit samarbetsvilliga och vidtagit de åtgärder som myndigheten krävt.
– Att apoteken själva utreder allvarliga händelser och rapporterar dem till oss är ett bra tecken, det betyder att de aktivt arbetar med att utveckla kvaliteten på apoteken. om problemen. Att ett apotek aldrig rapporterar allvarliga händesler skulle kunna vara en risk i sig.

Även om det bara är tio procent av apoteken som inspekterats så har man enligt rapporten fått en bra spridning av stora och små aktörer och geografiskt över landet.
– Vi förutsätter också att om vi upptäckt en brist som kräver åtgärd vid ett apotek som tillhör en kedja, så ska åtgärden genomföras vid kedjans samtliga apotek. På så sätt når vi bredare än just de antal vi kontrollerat, säger Annika Babra.

Men hon säger också att det inte går att dra några övergripande slutsatser av resultatet eftersom de apotek som inspekterats har valts efter en riskbaserad urvalsprocess, till exempel efter en signal om att någonting inte står rätt till.
– Det positiva är att de flesta apotek som vi inspekterat vill göra rätt och har vidtagit åtgärder för att hantera avvikelserna. Men vi avslutar inte ett ärende förrän vi är nöjda.