Apoteksanställda i enkät om högkostnadsskyddet:
Många avstår redan läkemedel p.g.a. ekonomin
Foto: Istock

Många avstår redan läkemedel p.g.a. ekonomin

Apoteksföreningen har frågat 1 079 apoteksanställda hur de ser på förslaget om ändrat högkostnadsskydd.

21 jan 2025, kl 10:32
0

Johan Wallér Foto: Sveriges Apoteksförening

Johan Wallér
Foto: Sveriges Apoteksförening

Fredrik Boström.

Fredrik Boström.

Regeringens förslag om sämre högkostnadsskydd oroar apoteksanställda som redan i dag ser att många avstår läkemedel av ekonomiska skäl. Det förklarar Sveriges apoteksförening i en ny rapport.

Apoteksföreningen har genomfört enkätundersökning där 1 079 apoteksanställda medverkade. Två tredjedelar av dem möter minst en gång i veckan kunder som av ekonomiska skäl avstår från att hämta ut sina läkemedel.

– I slutändan riskerar det att leda till sämre följsamhet till behandling och ökade vårdkostnader, säger Johan Wallér, vd på Sveriges apoteksförening, i ett pressmeddelande.

Väljer bort vissa av sina läkemedel

Som Läkemedelsvärlden senast i dag tidigare har rapporterat väcker regeringens förslag till sämre högkostnadsskydd från 1 juli i år mycket kritik och många protester. Även de enda två remissinstanser som hittills lämnat synpunkter på förslaget är kritiska.

Sveriges apoteksförening ska också lämna ett remissvar. För att få ett underlag för detta gjorde branschföreningen den aktuella enkätstudien.

En majoritet av dem som svarat bedömer att apotekskundernas ekonomiska situation har försämrats de senaste två-tre åren. De apoteksanställda beskriver i fritextsvar att de träffar kunder som är tvungna att välja vilket av de förskrivna läkemedlen man har råd att hämta ut eller som medvetet hoppar över några dagars behandling för att invänta nästa lön eller pensionsutbetalning.

De beskriver även att andelen som utnyttjar möjligheten att delbetala för läkemedel har ökat.

Ser risk för högre samhällskostnader

Hela 90 procent av respondenterna anser att den föreslagna försämringen av högkostnadsskyddet kommer att leda till att ännu fler patienter avstår från sin behandling. De apoteksanställda framhåller också att andelen som måste ansöka om ekonomiskt bistånd hos socialtjänsten kommer att öka.

Sveriges apoteksförening drar slutsatsen att det sämre högkostnadsskyddet i förlängningen kan leda till större vårdbehov och högre samhällskostnader. Det finns, menar föreningen, bland annat en risk att patienter i ett ansträngt ekonomiskt läge prioriterar symtomlindrande läkemedel och väljer bort förebyggande behandlingar som är viktiga för hälsan på längre sikt.

Varnar för hamstring

Apoteksföreningen varnar också för att regeländringen kan komma att skapa en hamstringsvåg på apoteken. Dessutom riskerar förändringarna att påverka arbetsmiljön på apoteken när personalen behöver hantera kunders ilska och oro.

– Apotekens medarbetare är engagerade i ämnet och oroar sig för att konsekvenserna påverkar läkemedelsanvändarna negativt. Vi kommer nu att analysera rapporten närmre och inkomma med remissvar från apoteksbranschen baserat på detta innan remisstiden går ut den 17 februari,  säger Fredrik Boström, chefsfarmaceut på Sveriges apoteksförening.