Män och kvinnor får olika psoriasisbehandling

Män och kvinnor får olika psoriasisbehandling

Ljusbehandling, systemiska och biologiska läkemedel ges i högre grad till manliga patienter.

25 apr 2017, kl 06:00
1

Det visar en undersökning från Stockholms läns landsting som rapporteras i en artikel i Evidens, en obunden läkemedelstidskrift från Stockholms läns läkemedelskommitté.

Psoriasis behandlas enligt en ordning, där utvärtes läkemedel alltid ges från början. Steg två är ljusbehandling och därefter kan systemiska läkemedel som till exempel metotrexat ges. Det sista steget är biologiska läkemedel, så kallade TNF-alfa-hämmare.

I Stockholms läns landstings testmiljö analyserades data från perioden mellan 2001 och juni 2016. Alla patienter som haft minst en vårdkontakt vid en hud- eller reumatologklinik, eller minst två vårdkontakter med någon vårdgivare, och som hade psoriasis eller psoriasisartrit som huvuddiagnos, omfattades i analysen. Gruppen med patienter med psoriasis som huvuddiagnos bestod av cirka 27 000 personer och gruppen med psoriasisartrit var cirka 6 000 personer.

Antalet patienter med psoriasis som hämtat ut systemiska läkemedel har ökat över tid, visade undersökningen. Mellan åren 2013 och 2015 ökade uttaget med nio procent. Men ännu större var ökningen av patienter som hämtat ut biologiska läkemedel, här var ökningen mellan 2013 och 2015 25 procent. Under samma tid hade ljusbehandling minskat med tre procent.

När män och kvinnor jämfördes i undersökningen framkom att män får mer behandling än kvinnor när det gällde alla behandlingsformer. Den nyaste formen, biologiska läkemedel, gick i 59 procent till manliga patienter. Traditionella systemiska läkemedel gick i 55 procent av fallen till manliga patienter, och ljusbehandling gick i 60 procent av fallen till män. Detta behöver dock inte innebära att kvinnor diskrimineras, säger Mona Ståhle, professor och överläkare på hudkliniken på Karolinska universitetssjukhuset och en av experterna som deltagit i testmiljön, till Evidens.

– Det kan vara så att män har en mer allvarlig sjukdomsprofil än kvinnorna vilket analysen inte tar hänsyn till. Jag har svårt att tro att vi som kliniker gör någon skillnad i bedömningen av patienten som beror av kön, säger hon till tidningen.

Att vissa läkemedel inte kan ges till fertila kvinnor kan också vara en del i förklaringen. Men när det gäller ljusbehandlingen tror både hon och Lena Hagströmer, överläkare och verksamhetschef på hudkliniken på Södersjukhuset att den troligaste förklaringen är en ojämlikhet i vardagen, där kvinnor har svårare att få tid till att gå på ljusbehandlingen.

Stockholms läns landstings testmiljö finns från 2013 och har som syfte att möjliggöra samarbeten mellan landstinget och läkemedelsföretag för att uppnå en mer ändamålsenlig och resurseffektiv läkemedelsanvändning. Psoriasis är det sjätte projektet i testmiljön och inkluderade nio olika företag. Mot finansiering av projektet fick de tillgång till rapporten.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Jag har psoriasis artrit å jag fick hjälp att smörja med salicylsyre olja å solningen hjälpte inte mig eftersom jag var redan då i unga ålder rastlös. Jag var då 6 år när jag fick sjukdomen å tack vare min mmascara ihändring å smörja in å bastu direkt efter så vart jag super fin. Jag älskar den naturliga solen och hand träning å tyvärr så har grupperea blivit större å då har det blivit trängre. De bästa e att utöka till fler träningsdagar å fler arbetsterapefter så skulle allt flyta på bättre. Vi som är reumatiker måste få behålla handträning annat och få kunna använda händerna på bättre sätt å utöka styrka och rörelser.