Det är läkare vid kirurgklinikerna i Kalmar län som följt omkring 550 kvinnor som drabbats av spridd bröstcancer i en retrospektiv studie. Slutsatserna är att överlevnaden ökat överlag i takt med att nya behandlingar introducerats. Den största förbättringen gäller kvinnor som insjuknat i den mest aggressiva formen av tumör, så kallad grad 3, med ett överuttryck av HER2-genen.
Marie Sundquist vid länssjukhuset i Kalmar är en av läkarna bakom studien. Hon presenterade nyligen resultaten vid den europeiska bröstcancerkonferensen EBCC i Barcelona.
– För de 288 kvinnor med den mest aggressiva tumörformen ökade mediantiden för överlevnad från 10 månader under perioden 1985 till 1990 till 17 månader för perioden 2000 till 2004, säger hon.
För kvinnor som haft en HER2-positiv tumör, vilket är omkring 15 procent av fallen, har överlevnaden ökat allra mest. En tydlig skillnad syntes efter att målinriktad behandling med antikroppen Herceptin (trastuzumab) infördes. Sedan 2000 ges det som tilläggsbehandling efter operation.
– Den femåriga överlevnaden har ökat från tre till 20 procent i den här gruppen vilket är en stor förbättring som kan kopplas till den målinriktade behandlingen, säger Marie Sundquist.
Dödligheten i den aggressiva formen av bröstcancer är omkring 96 procent och enligt Marie Sundquist leder behandling med trastuzumab till en stor skillnad.
– Det här är visserligen dyra läkemedel men man måste tänka på att de flesta av patienterna mår så bra att de kan arbeta så även samhällsekonomiskt är det positivt.
Marie Sundquist och hennes kollegor ska nu gå vidare med materialet och göra genetiska analyser. På så sätt ska de undersöka om det finns vissa markörer som kan kopplas till de kvinnor som svarar extra bra på behandlingen.
– Framtidens behandling ligger i de målinriktade terapierna. Genom att koppla behandlingssvar till olika genetiska varianter kan vi göra det ännu bättre.