Hon är VR:s nya huvud-sekreterare för medicin
Madeleine Durbeej-Hjalt. Foto: Agata Garpenlind

Hon är VR:s nya huvud-sekreterare för medicin

Professor Madeleine Durbeej-Hjalt blir Vetenskapsrådets nya huvudsekreterare för medicin och hälsa.

12 jun 2020, kl 09:17
0

Den 15 augusti träder Madeleine Durbeej-Hjalt in i rollen som Vetenskapsrådets huvudsekreterare för området medicin och hälsa.

– Min långa erfarenhet som forskningsledare och min gedigna erfarenhet av verksamhetsledning och strategiarbete är erfarenheter som jag tror att jag kan dra nytta av i min roll som huvudsekreterare, säger hon i ett pressmeddelande.

Madeleine Durbeej-Hjalt professor och prefekt

Som huvudsekreterare för medicin och hälsa vill hon bland annat arbeta för ökade forskningsanslag i dialog med forskarsamhället.

– Jag vet hur det är att vara forskare. Det är ett fantastiskt yrke, fritt och kreativt men samtidigt är det extremt konkurrensutsatt när det gäller forskningsmedel, publicering och tjänstetillsättningar.

Madeleine Durbeej-Hjalt är sedan 2010 professor i muskelbiologi vid Lunds universitet. Hennes forskning kretsar kring de ovanliga muskelsjukdomar som kallas muskeldystrofier.

Sedan 2018 är hon även prefekt vid institutionen för experimentell medicinsk vetenskap vid Lunds universitet.

Fokus på pandemin

På Vetenskapsrådet blir hon en av fem huvudsekreterare med hög vetenskaplig kompetens som ansvarar för varsitt forskningsområde. Huvudsekreterarna ingår i myndighetens ledningsråd och initierar, driver och följer upp frågor inom sina respektive områden.

Huvudsekreterarna ska vara aktiva forskare och är vanligen anställda på Vetenskapsrådet på deltid i högst sex år. Madeleine Durbeej-Hjalts företrädare som huvudsekreterare för medicin och hälsa är Jan-Ingvar Jönsson.

Madeleine Durbeej-Hjalt beskriver sig själv som en stor förespråkare av grundläggande forskarinitierad forskning. Men just nu anser hon att en av de viktigaste uppgifterna är att ta hänsyn till den pågående pandemin.

– Vi behöver fundera på vilken slags forskning vi ska investera i för att vara bättre förberedda inför nästa pandemi.