Mabthera var mest <br>effektiv vid skovvis MS
Antikropp.

Mabthera var mest
effektiv vid skovvis MS

När patienterna i två landsting jämfördes retrospektivt framkom att rituximab fungerat bättre än övriga alternativ.

31 jan 2018, kl 08:11
0

Rituximab

Rituximab (Mabthera) är en monoklonal antikropp som dödar B-celler. Läkemedlets aktuella indikationer är lymfom och ledgångsreumatism.

I en retrospektiv studie har forskare analyserat behandlingsresultaten för patienter med nyligen diagnostiserad multipel skleros, MS, i två landsting. Jämfört med alla andra behandlingsalternativ var chansen att nå behandlingsmålen störst med rituximab (produktnamnet Mabthera).

Mabthera rekommenderas i nuläget endast för de patienter med MS som inte svarar på de första behandlingsalternativen eller som har särskilda riskfaktorer. I de aktuella behandlingsrekommendationerna för MS från bland annat Läkemedelsverket står att sjukdomen i första hand ska behandlas med andra läkemedel, som interferon beta och glatirameracetat. Det saknas stora kliniska studier där olika läkemedel jämförs.

Trots att rituximab inte har indikationen MS i Sverige förskrivs det i olika hög grad för att behandla MS. Det är därför i nuläget stora behandlingsskillnader mellan landstingen. I Västerbotten har en majoritet av de nyinsjuknade fått läkemedlet, medan endast en liten del av patienterna i Stockholm har fått samma behandling. Detta trots att rituximab numera finns med i Stockholms läns landstings Kloka lista för behandling av högaktiv MS.

I den aktuella studien har forskarna jämfört behandlingsresultaten i de båda landstingen. Mellan 2012 och 2015 diagnostiserades 494 patienter med MS i Stockholm och Västerbotten, den stora majoriteten, 442 personer, i Stockholm. I Västerbotten fick 81 procent rituximab medan endast 18 procent av stockholmspatienterna fick samma behandling.

I studien jämfördes rituximab med interferoner, glatirameracetat och fyra andra läkemedel. Resultatet visade att avbrottsfrekvensen var högre för alla andra läkemedel jämfört med rituximab. Den vanligaste orsaken till avbrott i behandlingen var att behandlingen inte hade önskat resultat. Förekomsten av kliniska skov av sjukdomen var också lägre hos de patienter som fått rituximab.

Studien publiceras i tidskriften JAMA Neurology, och refereras på Stockholms läns landstings sida för läkemedelsinformation, Janusinfo. Eftersom studien inte är en randomiserad prövning bör resultaten tolkas med försiktighet. Fler studier behövs för att analysera resultaten över en längre tid.

Resultaten pekar ändå på att rituximab fungerar bättre än de vanligen använda läkemedlen hos patienter som nyligen diagnostiserats med skovvis MS, skriver artikelförfattarna. Det är ett positivt resultat även i ett hälsoekonomiskt perspektiv eftersom rituximab kostar cirka 25 000 kronor per år och patient, jämfört med mellan 80 000 och 200 000 kronor för de övriga MS-läkemedlen.