Lyckad WHO-satsning kan utplåna elefantsjuka

Lyckad WHO-satsning kan utplåna elefantsjuka

Sedan år 2000 har ett globalt WHO-program delat ut 1,9 miljarder kurer för att utplåna sjukdomen lymfatisk filarios, även kallad elefantsjuka. Resultat av de första åtta åren redovisas i oktobernumret av PLoS Neglected Tropical diseases och kan liknas vid en framgångssaga. Nu finns hopp om att kunna nå målet att utrota sjukdomen till år 2020.

9 okt 2008, kl 13:09
0

Under de första åtta åren har WHO-programmet lyckats förebygga lymfatisk filarios (LF) hos 6,6 miljoner barn som annars skulle blivit infekterade. Likaså har man kunnat förhindra att sjukdomen förvärrats hos ytterligare 9,5 miljoner människor som redan blivit infekterade. Totalt sett har projektet delat ut behandling till mer än 570 miljoner människor i 48 av de 83 länder där sjukdomen finns i stor skala.
En annan fördel med projektet är att kuren även hjälper mot en rad andra infektioner och parasitsjukdomar.

WHO-projektet för att utplåna sjukdomen leds av gruppen ?Global alliance to eliminate LF? och har många sponsorer. Glaxosmithkline och Merck har donerat sina läkemedel gratis, och även Bill och Melinda Gates har bidragit med donationer.

Lymfatisk filarios är en infektion som orsakas av en särskild mask. De vuxna maskarna håller till i större lymfkärl. Spridningen sker genom att honmasken utsöndrar stora mängder larver, mikrofilarier, som cirkulerar i blodet och sedan överförs till andra människor via myggor. Inkubationstiden är lång, månader till år, och sjukdomen kan orsaka en mängd symtom. Om tillståndet får vara länge kan hud och vävnader förtjockas och i extrema fall anta groteska dimensioner, elefantiasis, till exempel i underben och mannens pung.

Det finns verksam behandling mot larverna, men inte mot de vuxna maskarna. En effektiv behandling är att kombinera substanserna ivermektin från Merck Sharp & Dohme och albendazol från Glaxosmithkline i en årlig dos som upprepas i fem år.