Luktträning kan hjälpa till att återfå luktsinnet

Luktträning kan hjälpa till att återfå luktsinnet

Träningen kan vara till hjälp för personer som tappat luktsinnet efter en covid-19-infektion, enligt forskare.

4 dec 2020, kl 07:30
0

Ett vanligt symptom vid en covid-19-infektion är att luktsinnet försvinner eller förändras. Forskare från Tyskland, Storbritannien, Österrike och Polen visar dock i en studie att det går att träna upp luktsinnet igen efter en virusinfektion. Studien, som har publicerats i The Laryngoscope, gjordes innan coronapandemin, men forskarna menar att resultaten kan vara till hjälp även för personer som har tappat luktsinnet till följd av covid-19.

Personers luktsinne förändras

Enligt Perceptueal neuroscience lab på Karolinska institutet i Stockholm förlorar omkring hälften av alla med konstaterad covid-19 luktsinnet helt (anosmi). Ytterligare 20-30 procent drabbas av en kraftigt minskad förmåga att känna lukter (hyposmi).

När luktsinnet börjar komma tillbaka uppstår ofta den luktstörning som beskrivs i den aktuella studien och som kallas parosmi. Lukter luktar då annorlunda än vanligt och ofta illa.

I den nu aktuella studien visade det sig att luktträning var särskilt effektiv för personer som hade just parosmi.

I studien visar forskarna att det går att träna upp luktsinnet så att man kan återigen kan känna och identifiera lukt efter en virusinfektion. Studien var en retrospektiv kohortstudie där 153 personer som hade tappat luktsinnet efter en virusinfektion ingick.

Alla deltagare fick utföra ett lukttest före och efter luktträningen. Testet var uppdelat i tre delprov som täckte tre olika luktdimensioner. Dessa var tröskelvärde (hur stark lukt som krävs för att man ska känna den), diskriminering (kunna skilja mellan olika dofter) och identifiering (att kunna känna igen olika lukter). I testet användes ett så kallat luktträningskit som inkluderade dofter som eukalyptus, citron, rosor, kanel, choklad, kaffe, lavendel, honung, jordgubbar och timjan.

Deltagare fick göra lukttest

Deltagarna testades i hur bra de kände lukterna i början av försöket och sedan efter sex månaders luktträning.

– Luktträning innebär att man luktar åtminstone fyra olika lukter två gånger om dagen varje dag i flera månader. Det har framstått som ett enkelt behandlingsalternativ utan biverkningar för olika orsaker till luktförlust, säger Carl Philpott, professor vid UEA’s Norwich medical school, i ett pressmeddelande.

– Syftet är att hjälpa till med återhämtning baserad på neuroplasticitet – hjärnans förmåga att omorganisera sig för att kompensera för en förändring eller skada, fortsätter han.

I studien kom forskarna fram till att i synnerhet äldre människor var mer benägna att börja återfå sitt luktsinne, samt att de största förbättringarna skedde hos de personer som hade förlorat mest luktfunktion.

– Detta innebär att luktträning kan hjälpa signalvägarna i luktsystemet att börja regenerera och återhämta sig, säger Carl Philpott.