Den väldoftande lilafärgade örten lavendel används inom folkmedicinen för att ge avslappning och minska oro. Det finns också flera mindre studier som visat att linalool, en luktbärande alkohol som finns i lavendel, har lugnande effekt. Det har dock inte varit känt på vilket sätt linalool utövar sin rogivande verkan. En hypotes har varit att ämnet absorberas från luftvägarna till blodbanan och förs till hjärnan och dess nervreceptorer.
Nu har japanska forskare motbevisat den hypotesen och kommit till en annan slutsats. Genom djurförsök har de visat att linalools effekt går via luktsinnets nervceller. Att till exempel äta ett extrakt med ämnet i ger ingen lugnande effekt, det enda sättet att bli lugnad av linalool är att lukta på det. Forskarna har publicerat sin studie i den vetenskapliga tidskriften Frontiers in behavioral neuroscience.
– Våra resultat för oss närmare klinisk användning av linalool för att minska oro och ångest, till exempel som förbehandling inför kirurgi, sade Hideki Kashiwadani, en av forskarna bakom studien, i ett uttalande i samband med publiceringen.
Forskarna testade effekten av lavendeldoftande ånga på möss. Mössen blev lugnare, dessutom utan att deras rörelser försämrades. Påverkan på rörelserna är däremot en negativ bieffekt även hos möss av andra lugnande ämnen, som bensodiazepiner och alkohol.
När möss vars luktsinne satts ur spel utsattes för samma lavendelånga syntes däremot ingen lugnande effekt. Samma sak hände när normala möss vars gabaA-receptorer i hjärnan hade blockerats, fick lukta på ångan.
Forskarnas slutsats är att linalool verkar via olfaktoriska nervceller (luktsinnesceller) som i nästa steg aktiverar hjärnans gabaA-receptorer. De anser att fortsatta djurstudier behövs innan det är dags att gå vidare till studier hos människor, men menar att linalool på sikt kan bli ett värdefullt komplement till annan lugnande behandling.