Vilken vaccinkandidat mot RSV (viruset respiratory syncytial virus) blir först ut på marknaden? Det återstår att se, för det är flera företag som satsar på att snart ansöka om godkännande av sina respektive vaccinkandidater. Och nu rapporterar även bioteknikföretaget Moderna om sådana planer.
Testar vaccinkandidat mot RSV i 22 länder
Moderna planerar, enligt ett pressmeddelande, att ansöka hos läkemedelsmyndigheter om godkännande av företagets mRNA-vaccin mot RSV under det första halvåret 2023. Ansökningarna kommer att bygga på den fas III-studie bland äldre vuxna som företaget nu rapporterar positiva delresultat från.
Modernas vaccinkandidat mot RSV bygger på samma mRNA-teknologi som företagets vaccin mot covid-19. RSV-kandidaten består av en mRNA-sekvens som innehåller koden för en stabiliserad form av ett ytprotein (protein F) på RS-viruset.
Vaccinforskarna testar RSV-kandidaten i en randomiserad, dubbelblind och placebokontrollerad studie bland omkring 37 000 personer på 60 år eller äldre. Forskare och försökspersoner i 22 länder medverkar. Det primära utfallsmåttet i studien är nedre luftvägsinfektion med RS-virus.
Lovande delresultat
Vid den tidpunkt då de nu aktuella delresultaten sammanställdes hade 64 fall av RSV-infektion i de nedre luftvägarna med minst två symtom inträffat. Av dessa inträffade 55 i placebogruppen och 9 i den grupp som fått Modernas vaccinkandidat mot RSV. Tjugo av fallen var särskilt svåra på så sätt att de gav tre eller fler symtom. Tre av dessa inträffade bland dem som fått vaccinkandidaten och 17 i placebogruppen.
Detta innebär att vaccinkandidaten gav 82,4 procents skydd mot den svårare typen av RSV-infektion och 83,7 procent mot den något mildare typen.
När det gäller biverkningarna av vaccinet beskriver Moderna dem som huvudsakligen milda till måttliga. De vanligaste biverkningarna hos dem som fått RSV-kandidaten var smärta på injektionsstället, trötthet, huvudvärk samt muskel- och ledvärk. Allvarliga biverkningar som påverkade hela kroppen (systemiska reaktioner) förekom hos 4 procent i den grupp som fått kandidatvaccinet och 2,8 procent i placebogruppen.
Resultaten kommer, skriver Moderna, att skickas in till en vetenskaplig tidskrift för granskning och publicering. Fas III-studien går också vidare.
Svår RSV-säsong
Den här vintern har RS-viruset en mycket kraftig spridning i många länder, däribland Sverige. Viruset ger luftvägsinfektioner som kan bli allvarliga hos för tidigt födda och andra spädbarn samt hos äldre personer.
Under perioden från och med vecka 40 i höstas till och med vecka 1 i år rapporterade vården 8 355 fall av RSV i Sverige. Barn under fem år utgjorde 46 procent av fallen och barn under 1 år 24 procent. Personer som var 65 år eller äldre utgjorde 29 procent av fallen.
Detta enligt Folkhälsomyndighetens statistik.
Flera vacciner på gång
Många hoppas att det kommer att finnas godkända vacciner att skydda riskgrupperna med redan inför nästa RSV-säsong. Förutom Moderna har även företagen Pfizer och GSK de senaste månaderna rapporterat positiva fas III-resultat för sina respektive vaccinkandidater.
Pfizer utvecklar ett vaccin som ska skydda nyfödda genom att mamman vaccinerar sig under graviditeten.
GSK:s vaccinkandidat har testats bland äldre personer med en hög skyddseffekt.