Losec Mups ensam herre på täppan

Från den 1 januari ska enbart en Losecprodukt, tablettformen Mups, finnas ute på apoteken om Astra får genom sin vilja. Eftersom Läkemedelsverket, på Astras begäran, avregistrerat kapseln vid årsskiftet upphör samtidigt godkännandena för åtta företag som parallellimporterat Losec. Men de senare företagen planerar motdrag.

19 jul 2002, kl 05:20
0

Annons

Vid årsskiftet försvinner Losec i kapselform. Att Astra skulle avregistrera kapselformen för att motverka parallellimporten kommer inte oväntat (se Läkemedelsvärlden nr 10-1997, sidan 11). Läkemedelsverket har beslutat att avregistrera all parallellimport av Losec vid samma tidpunkt.
Från den 1 januari 1999 ska det alltså bara finnas Losec Mups från Astra på apoteken ? inga kapslar.
? Parallellimportörerna fick fyra månader på sig att göra slut på sina lager. Vi utgår från att de inte köper på sig mer än vad de kan sälja fram till årsskiftet, även om det inte är lätt att kontrollera, säger Christer Backman, Läkemedelsverket.


Överklagar beslut
Parallellimportörerna kommer att överklaga den, som de tycker, för snabba avregistreringen. De vill förlänga avvecklingstiden för att de ska slippa risken att efter årsskiftet få kostsamma returer. Returer drabbar parallellimportörerna hårdare  ekonomiskt än originaltillverkaren.
? För Astra kostar eventuella returer i princip bara produktionskostnaden. Vi har ju betalat fullt pris för våra produkter utomlands, säger Ulf Janzon, VD för Paranova Läkemedel och tillika ordförande i parallellimportörernas förening.
Det finns ett exempel där ett land godtagit parallellimport trots att originaltillverkaren ersatt den gamla produkten med en ny och bättre variant. För cirka fem år sedan tillät ändå den danska Sundhedsstyrelsen parallellimport av en gammal variant av Sendoxan (cyklofosfamid).
Hans Hillgren, idag parallellimportör i svenska Trans Euro Medical, drabbades av detta under sin tid i Asta Medical, tillverkare av Sendoxan.
? Trots att vi ersatt den gamla svårlösliga produkten med den nya lättlösliga produkten fick den gamla importeras med myndighetens godkännande, säger han.


Språngbräda
Losec har varit språngbräda för parallellimporterande företag i Sverige. Cross Pharma var det första i Sverige och omsatte en kvarts miljard kronor förra året, till största delen Losec-försäljning. Företagets omsättning kommer självfallet att sjunka när det inte längre får sälja
Losec.
? Men vi faller inte för det. Vi har ett 15-tal andra produkter och dessutom kommer vi att lansera ett antal generiska läkemedel framöver, säger Freddie Norberg, VD för Cross Pharma.
Idag har de totalt åtta parallellimportörerna tagit 60 procent av Losecförsäljningen i Sverige. Under första halvåret i år var försäljningen av Losec värd 467 miljoner kronor AIP (apotekens inköpspriser).


Trögt för Mups
Av Astras 40-procentiga marknadsandel svarar Mups för knappt hälften. Enbart en femtedel av all Losec som säljs idag är Mups, medan resterande 80 procent fortfarande är kapslar.
I Danmark avregistrerades kapselformen i april 1998, strax efter att tablettformen Mups lanserats.
Utöver Danmark och Sverige har Mups enbart lanserats i Finland. I det senare landet har inget beslut om avregistrering av kapseln kommit när detta nummer av Läkemedelsvärlden pressläggs.
Astra har aviserat att Mups kommer att ersätta kapseln överallt.
? Mups är nästa generation av Losec och vi kommer successivt att ersätta kapseln på alla marknader. Men varje lansering beslutas utifrån marknadsskäl, och de kan variera från land till land, säger Mikael Widell, presschef på Astra.
Fast när man ska lansera Mups och avregistrera kapseln i de olika länderna vill inte Astra uppge.
? Det kan ta 3?5 år tills utbytet har skett världen över, säger Mikael Widell.


Bättre fast billigare
När företag lanserar nya generationer av läkemedel brukar den nya produkten ha ett högre pris än den gamla. Men med Mups går Astra mot den strömmen, Mups kostar 9?14 procent mindre än kapseln. Skillnaden i pris mellan Mups och de billigaste parallellimporterade kapslarna är 3?9 procent (källa: Pia Axelsson, A-ekonomi).
Astra motiverar prissättningen med att det är billigare att tillverka Mups. Man tar tillvara den aktiva substansen omeprazol effektivare med Mups. Men eftersom produktionskostnaden är en liten andel av det slutliga priset på Losec finns det ett viktigare skäl: parallellimporten.
? Vi tror att vi bättre kan uppnå en prisharmonisering med Mups, och därmed motverka parallellimporten, säger Mikael Widell.
Freddie Norberg tror att utan parallellimport hade priset på Mups blivit avsevärt högre.
? Jag tror att det aldrig tidigare har hänt att en ny och bättre produkt får ett pris som är tio procent lägre. Tack vare parallellimporten har samhället sparat en massa miljoner kronor på Losec ? både tidigare och i framtiden tack vare att Mups blev så billigt, säger han.