Losec/Losec Mups (omeprazol) har ett fast grepp över protonpumpshämmarmarknaden i Sverige ? 90 procent av marknaden. Men andelen minskar, fast inte alls lika snabbt som i andra länder.
Utvecklingen kan påskyndas av att utmanaren Lanzo (lanzoprazol, Wyeth) nu rekommenderas av 21 läkemedelskommittéer, medan Losec rekommenderas av 19. Trenden är att Losec tas bort från listorna och ersätts av Lanzo och/eller Pantoloc (pantoprazol, Nycomed).
Läkemedelskommittéernas makt över vilka läkemedel som förskrivs ska ökas enligt landstingens önskemål. Förskrivarnas framtida val av protonpumpshämmare blir intressant att följa när allt fler kommittéer väljer bort omeprazol.
Losec för dyrt
I november valde Norrbotten att rekommendera enbart Pantoloc. Losec var för dyrt och Pantoloc ansågs vara lättare att ta för patienterna än Lanzo.
I Skåne, Stockholm, Uppsala Kalmar och Södra Älvsborg rekommenderas numera enbart Lanzo. I Kronoberg rekommenderas Lanzo för alla indikationer utom NSAID-orsakade magsår där Losec ska väljas, eftersom Lanzo tidigare inte hade den indikationen.
Även i andra kommittéer diskuteras ändrade rekommendationer. Särskilt känslig är en eventuell skrivning om begränsningar för Losec i Västsverige, där lojaliteten med Hässle/Astra är stark.
En majoritet av landets läkemedelskommittéer, 16 av 25, rekommenderar både Losec och Lanzo. Tre stycken rekommenderar dessutom Pantoloc.
Styra på olika sätt
Rekommendationslistorna är en metod att försöka styra över förskrivningen från dyra till billigare alternativ.
I Östergötland kan man styra mot lägre läkemedelskostnader genom att utnyttja läkemedelsbudgeten. Där har man gått längst i att decentralisera ut läkemedelsbudgeten på vårdcentraler och kliniker. Både Lanzo och Losec finns med på listan.
I Södermanland, som har både Losec och Lanzo på listan, skriver man att Lanzo 15 mg är förstahandsval för underhållsbehandling av refluxesofagit.
Miljoner att spara
Kostnaden är det som i första hand fäller avgörandet när protonpumpshämmare väljs. Några större skillnader i klinisk effekt tycks inte finnas.
Konkurrenterna är avsevärt billigare än både Losec Mups och parallellimporterade Losec-kapslar. Hela den svenska notan för protonpumpshämmare skulle teoretiskt sänkas med åtminstone 100?200 miljoner kronor om det billigast alternativet användes.
Om Sverige närmar sig grannländernas marknadsandelar för Losec-konkurrenterna skulle tiotals miljoner kronor sparas varje år. I Danmark, Norge, Finland, Storbritannien och USA ligger lanzoprazols andel av protonpumpshämmarmarknaden på 20?30 procent.
Lanzo hade en marknadsandel på 6,9 procent (räknat i definierade dygnsdoser) 1999, jämfört med Losecs 91,3 procent. I januari i år var andelarna 9,8 procent respektive 87,7 procent. Andelen för Pantoloc ligger runt 2 procent. Pariet (rabeprazol, Janssen-Cilag), den senaste protonpumpshämmaren, ligger på några tiondels procent.
Sten Erik Jensen