Lönnberg får förlängt uppdrag som samordnare
Regeringens life science-samordnare Anders Lönnberg får förlängt uppdrag.

Lönnberg får förlängt uppdrag som samordnare

Anders Lönnberg fortsätter som life science-samordnare även efter årsskiftet. Det meddelar regeringen via utbildningsdepartementet.

3 nov 2016, kl 19:28
0

Sedan 2015 har Anders Lönnberg haft regeringsuppdraget att samordna insatser för att stärka den svenska life science-branschen. Nu förlängs hans uppdrag, som tidigare sträckte sig fram till januari 2017. Detaljerna kring detta bereds inom utbildningsdepartementet.

– Life science-samordnarens arbete kommer att fortsätta under år 2017. Som jag förstår det fortsätter det enligt samma spår som i dag, säger Kristian Brangenfeldt, pressekreterare hos högskole- och forskningsminister Helene Hellmark Knutsson.

Till sin hjälp i samordningsarbetet har Anders Lönnberg ett expertråd med representanter från olika delar av life science-branschen. Hittills har man bland annat tagit fram förslag på hur meriteringssystemet kan ändras för att göra det mer attraktivt för akademiker att samarbeta med industrin, och vice versa.

Ett annat projekt är framtagandet av standarder för digitalisering av olika system inom hälso- och sjukvården samt ett förslag på hur finansiering med statligt riskkapital kan se ut. Det senare kommer att bli verklighet från och med årsskiftet då det statliga bolaget Saminvest, som förvaltar fem miljarder kronor, ska börja investera i bolag i bland annat life science-sektorn.

Ytterligare en het fråga som diskuteras flitigt är ersättningssystemet för läkemedel. Där har regeringen aviserat en utredning, vilken Anders Lönnberg och många med honom väntar på.

– Där behöver man bland annat titta på incitamentsstrukturen för att använda nya läkemedel i hälso- och sjukvården. Som det är nu får vården både ta de ekonomiska kostnaderna och riskerna medan intäkterna går till andra delar i samhället.

Anders Lönnberg tycker att arbetet med life science-samordningen så här långt rullar på bra, men menar att det finns förbättringsområden.

– Implementeringshastigheten kan bli bättre, vi producerar fler förslag än vad som kan tas om hand, säger Anders Lönnberg.

Life science-samordningen är en del i regeringens satsning på fem strategiska samverkansprogram som presenterades tidigare i år. Innovationsmyndigheten Vinnova kommer att vara spindeln i nätet och bland annat hjälpa till med att identifiera möjliga satsningar för innovation inom programmen.

Förutom life science består satsningen av program för: Nästa generations resor och transporter, smarta städer, cirkulär biobaserad ekonomi och uppkopplad industri och nya material.

Anders Lönnberg medverkar på Läkemedelskongressen den 9 november. Läs mer om programmet här.