Lönen ökade men stödet är sämre

De har höjt sina löner rejält, Nils Lewinsky och Jenny Petersen, två svenskar som lockats till det avreglerade Norge. Där gäller det att hålla hårt i kunderna, av konkurrensskäl. Och de saknar IT- och informationsstödet från gamla statliga Apoteket.

23 maj 2002, kl 19:49
1

Nils Lewinsky tog farmacevtexamen 1973, har jobbat som läkemedelskonsulent och hälsokosthandlare och på svenska apotek i 15 år. I höstas nappade han på en annons om jobb i Norge och dubblade sin lön ? från 25 000 till 50 000 kronor.

Avregleringen i Norge, tillsammans med en farmacevtbrist på mer än 200 personer, har drivit upp lönerna kraftigt. En farmacevt med tillstånd att driva apotek kan tjäna 750 000 kronor per år, men redan ingångslönerna ligger 7 000?9 000 kronor högre per månad än i Sverige.

? Lönen var en viktig orsak, säger Nils Lewinsky, som arbetar på ett litet nyöppnat apotek i Nitterdal, nordost om Oslo, med fyra anställda.

Han tycker inte att skillnaden är så stor i det dagliga arbetet.

? Administrativt är det jobbigare, för det norska systemet har krångligare registrering och många olika typer av recept.

Mer stressigt?

? Tja, man känner hårdare press om det är kö. Kunderna får inte bli irriterade och gå till konkurrenten i stället, säger Nils Lewinsky.

Bitter konkurrens

Hans värsta konkurrenter finns knappt två mil bort, i Oslo centrum, dit många pendlar. Men i själva Nitterdal är Nils arbetsgivare, NMD-kedjan Ditt Apotek, på väg att skapa ett lokalt monopol.

? Vi har två apotek i Nitterdal och ska nog öppna ett tredje, för att stänga ute konkurrenterna.

Vad saknar du från Sverige?

? Informationsstödet från centralt håll, det är inte lika bra här.

Detsamma säger Jenny Petersen, som gick ut receptarieutbildningen i Uppsala 1998 och som jobbat på apotek i Hägersten och Solna. Hon flyttade ut hösten 2000, när hennes norske make fick jobb i Telemark.

? Informationen var mycket bättre i Sverige, till exempel att det kom informationsfarmacevter varannan vecka och höll möten om nya läkemedel. Även vad gäller dialogen med kunden fick jag mer stöd i Sverige, av informationsfarmacevten och av datasystemet.

Jenny jobbar på ett Vitusapotek i Porsgrunn, 13 mil sydväst om Oslo. Där finns nu fyra apotek, varav två öppnats det senaste året.

? Jodå, här i Porsgrunn är konkurrensen bittert hård. Det gäller att alltid fråga om receptet får ligga kvar. Ju fler recept vi har liggande, desto fler kunder kan vi få tillbaka.

? Har vi inte en vara på lager får vi ta in den ? eller byta till något annat, så att kunden inte går till konkurrenten. Generisk substitution använder vi oss av ofta, något som den nya lagen föreskriver. För det mesta kan vi göra det utan att kontakta läkaren först.

Även Jenny höjde sin lön kraftigt, med cirka 10 000 svenska kronor i månaden. Men hon konstaterar att det är färre farmacevter per apotek i Norge.

? Det är stor skillnad. Ett motsvarande apotek i Sverige hade nog haft fyra farmacevter. Nu är vi två här, men enstaka dagar har jag jobbat ensam ? och då blir man sliten.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Hej
    jag vill plåga till apotekare men jag är osaker hur står lön för en apotekare i stockholm.