Ljusaktivering kan ge målstyrd behandling

Genom att ljusstrålning skulle läkemedel kunna aktiveras på just de platser i kroppen där det behövs. I en avhandling från Uppsala universitet presenteras forskning där peptider styrs av ljus.

24 nov 2008, kl 10:35
0

Att få ett läkemedel att verka enbart i de delar av kroppen som behöver behandling är en lockande tanke. Miranda Varedian har i sin forskning vid institutionen för organisk kemi vid Uppsala universitet närmat sig en sådan modell. Hon har studerat hur man kan få små organiska molekyler att ändra form genom att bestråla dem med vanligt ljus.

Genom att bygga in sådana molekyler i större peptider kan de bli som strömbrytare. Via ljusbestrålning skiftar aktiviteten hos peptiden mellan aktiva och inaktiva lägen.
– Vi har byggt in biologiskt aktiva molekyler i peptider och genom ljus fått dem att ändra form. I en viss form fungerar peptiden till exempel som en kataysator för hydrolys av en ester, säger Miranda Varedian.

Tanken är att kunna koppla läkemedel till de ljusstyrda molekylerna och genom att stråla sjuka organ eller kroppsdelar få läkemedlet att bli aktivt just där det behövs. Genom att använda fiberoptik kan ljusstrålarna riktas väldigt specifikt mot vissa små målområden.

I en studie har forskarna byggt in strömbrytarmolekylen i en peptid som i forskning använts som medel mot tuberkelbakterier och fått den att ändra form med hjälp av ljus. Ett annat tillämpningsområde för tekniken är proteinrening till exempel för framställning av vacciner. 
– Ett sätt att rena proteiner är genom separation i en kolonn där de proteiner man vill åt fastnar i kolonnen. Genom att först ha aktiverat proteinerna med ljus skulle man efter separationen kunna inaktivera dem genom ljusstrålning och få dem att släppa, säger Miranda Varedian.

Avhandlingen läggs fram den 27 november vid Uppsala universitet.