Liten absolut riskminskning i Ascotstudiens lipidarm

Ascotstudiens lipidarm avbröts i förtid på grund av de positiva effekterna i atorvastatingruppen ? 1,1 procents absolut riskminskning på hjärtinfarkt och hjärtdöd.

22 apr 2003, kl 10:22
0

I början av april publicerades resultaten från lipidarmen i hypertonistudien Ascot. Som tillägg till hypertonibehandling fick hälften av patienterna antingen 10 mg atorvastatin (Lipitor) eller placebo. Primärt utfallsmått var en kombination av ickedödlig hjärtinfarkt plus hjärtdöd.
Lipidarmen avbröts i förtid efter en medelbehandlingstid om 3,3 år på grund av, enligt styrkommittén, de positiva resultaten i atorvastatingruppen.
? Resultatet är ganska magert och bekräftar vad man redan visat med andra statiner, säger Jan Håkansson, distriktsläkare i Krokom och ordförande i Jämtlands läns läkemedelskommitté.



Tre andra riskfaktorer

Pfizer, som sponsrar Ascot, slog däremot på stora trumman och berättade i ett pressmeddelande att ?Lipitor minskar antalet hjärtinfarkter och hjärtdöd med 36 procent samt stroke med 27 procent hos patienter med högt blodtryck och normala eller måttligt förhöjda kolesterolnivåer?.


Men, om man räknar fram den absoluta riskreduktionen istället, blir motsvarande resultat en reduktion med 1,1 respektive 0,7 procent på 3,3 år. Anledningen till den låga absoluta riskminskningen är inte så konstig enligt Jan Håkanson.
? Jämfört med Heart Protection Study har Ascot vida riskfaktorer. Trots tre riskfaktorer har Ascotpatienterna, förutom hypertoni, ganska liten total risk och vinner därför inte speciellt mycket på ytterligare en riskminskande behandling, säger Jan Håkansson.

Förutom hypertoni skulle patienterna ha minst tre andra kardiovaskulära riskfaktorer såsom manligt kön, rökning, ålder över 55 år, haft stroke/Tia eller ärftlighet, samt totalkolesterol om 6,5 eller lägre.



Hårt tryck förväntas

Den lilla vinsten blir tydlig när man räknar ut NNT, numbers needed to treat. Resultatet ger att 94 personer måste behandlas i 3,3 år för att en person ska skyddas från ickedödlig hjärtinfarkt och hjärtdöd.


? För oss som förskrivare tillför inte studien särskilt mycket. Men för Pfizer tillför den en pusselbit till deras dokumentation. Förutom Miracl-studien har de inte haft så mycket på hårda endpoints.
Leif Lohm, medicinsk rådgivare på Pfizer, håller inte med Jan Håkansson att studien inte tillför något.
? Studien visar att hypertoniker med normala eller måttligt förhöjda kolesterolvärden vinner på att behandlas med Lipitor 10 mg. Det har inte visats tidigare. Ascot visar samma relativa nytta som Heart Protection Study, dock inte samma absoluta nytta eftersom patienterna har olika risknivå vid början av behandlingen.
Jan Håkansson tror att trycket från Pfizer på landets förskrivare kommer att bli hårt. Men han menar att det finns ett bra sätt att bemöta marknadsföringen:
? Fråga efter absolut riskreduktion och numbers needed to treat. Men tyvärr står det inget om det i originalpublikationen.
Fredrik Hed