Lista på läkemedel som inte kräver barnstudier

Alla nya läkemedel ska testas också på barn för att bli godkända. Men det finns undantag. Förslag på vilka som ska undantas finns nu att läsa på EMEA:s hemsida.

10 sep 2007, kl 18:50
0

Sedan årsskiftet ska i princip alla nya läkemedel studeras på barn för att bli godkända. Men det finns naturligtvis undantag. EMEA:s pediatriska kommitté har nu publicerat en lista på sådana. Det handlar om diagnoser som rimligen inte drabbar barn och där den förväntade nyttan med sådana studier därmed är liten.

Kommittén har listat närmare 20 behandlingar där barnstudier inte krävs. Det handlar främst om olika cancersjukdomar, som bröstcancer, äggstockscancer, prostatacancer och lungcancer. Andra diagnoser som inte kräver barnstudier är till exempel Alzheimers sjukdom liksom en del andra demenssjukdomar och Parkinsons sjukdom. Även diagnoser som är klimakterierelaterade eller handlar om fertilitetskomplikationer finns med listan.
Undantagen finns publicerade på EMEA:s hemsida. Synpunkter på den kan lämnas till kommittén fram till den femte oktober.