Först var det Stockholm. Sedan Uppsala. Sedan Uppsala ett tag till. Sedan plötsligt Kalmar och Göteborg.
Den 27 juni startar receptarieprogrammet vid Hälsouniversitetet i Linköping och östgötametropolen blir därmed den fjärde staden i Sverige att härbärgera en farmacevtisk grundutbildning.
Bakgrunden är främst den stora brist på farmacevter som skapat bemanningsproblem på apotek i hela landet.
Mer beteendevetenskap
Som brukligt vid Hälsouniversitetet kommer problembaserad inlärning, PBI, att tillämpas genomgående i utbildningen. Linköpingprogrammet profileras också mot kundkommunikation genom att ett större block beteendevetenskap ingår än i de andra utbildningarna.
? Vi sprider dessutom ut praktikperioderna över hela utbildningen och hoppas därmed kunna knyta ihop teori och praktik på ett bättre sätt. Nackdelen är att det kan bli litet ryckigt men vi tror att fördelarna överväger, samma modell används exempelvis vid läkar- och sjuksköterskeutbildningen här, säger Karin Persson, programansvarig och studierektor för receptarieutbildningen.
Fokus på apotek
Det treåriga programmet är i likhet med de andra receptarieutbildningarna i första hand inriktat på att slussa in studenter i apoteksvärlden.
På sista terminen ligger dock förutom examensarbetet en valbar kurs på tio poäng, som kan ge förberedelser för alternativa yrkesval.
? Här kan man exempelvis välja kemi eller galenisk farmaci, säger Karin Persson.
Intagningspoängen var relativt höga 16,2 (enligt nya betygssystemet), 4,0 (gamla) respektive 1,5 (högskoleprovet) i det första urvalet. Utbildningen har 24 utbildningsplatser men första gången görs ett överintag på ytterligare sex platser, för att gardera mot avhopp, studieuppehåll, etcetera.
? En detaljerad utbildningsplan för i höst är klar och nu väntar vi bara på studenterna, säger Karin Persson.