Life science behöver politiskt ledarskap

Tillgång till världsledande forskning är avgörande för om life science-sektorn ska utvecklas, konstateras i den senaste rapporten om livsvetenskapernas framtid i Sverige.

10 nov 2014, kl 14:17
0

Ett 80-tal organisationer och ett 10-tal personer har kommit till tals och intervjuats i den rapport, Ett konkurrenskraftigt ekosystem för life science, som samordnaren Susanne Ås Sivborg nu lämnat över till regeringen.

Det var den tidigare Alliansregeringen som i juni gav Susanne Ås Sivborg i uppdrag att utifrån Sveriges konkurrensfördelar och möjligheter identifiera utvecklingspotentialen inom livsvetenskaperna.
I sin rapport lyfter Susanne Ås Sivborg fram behovet av ett tydligt politiskt ledarskap, såväl nationellt som regionalt. I rapporten trycker samordnaren på vikten av samverkan och samsyn.

Enligt rapporten är också avsaknaden av långsiktigt riskkapital i tidiga skeden inom life science-sektorn ett hinder för utveckling och något som behöver lösas.
Vikten av att Sverige marknadsför sig för att dra till sig såväl toppforskare som kapital är också viktigt för sektorns framtid.

Life science sysselsätter idag drygt 40 000 personer. Exporten omfattar cirka 90 miljarder kronor om året, 7,7 procent av den totala svenska exporten.