Lif:s internationella chef Jenni Nordborg om Trump-effekten
Lif om Trump: ”Var beredda på handelstullar mot EU”
Foto: Istock

Lif om Trump: ”Var beredda på handelstullar mot EU”

President Donald Trump och hans hot om handelstullar skapar stor oro hos läkemedelsföretagen.

5 feb 2025, kl 13:00
0

Läkemedelsvärlden

Jenni Nordborg.
Foto: Lif

"Vi behöver vara förberedda, ha beredskap, för handelstullar mot EU."

Häromdagen höll Läkemedelsindustriföreningen Lif ett lunchseminarium om hur USA:s återinsatte president Donald Trump påverkar läkemedelsmarknaden i Sverige och EU.

Jenni Nordborg, som är chef för internationella relationer på Lif, modererade seminariet.

Klart är att USA:s återinsatte president Donald Trump skapar oro på läkemedelsmarknaden.

Han har redan fattat många och omvälvande beslut och gjort utspel som kan påverka läkemedelsföretagen.

– Det går i en rasande takt med den här administrationen, det är nästan svårt att hänga med. Vi får dock se vad det innebär i praktiken, säger Jenni Nordborg till Läkemedelsvärlden.

Trump hotar med handelstullar

Ett högaktuellt hot för läkemedelsindustrin är naturligtvis presidentens hot om nya handelstullar på importvaror.

I förra veckan tillkännagav Donald Trump att han inför tullar mot Kina, Kanada och Mexiko. Efter intensiva samtal med representanter för Kanada och Mexiko kom dock beskedet under måndagen att Donald Trump pausar tullarna mot länderna i en månad.

Dessutom hotar USA:s president med att införa tullar mot EU. Enligt uppgifter i The daily telegraph kommer USA:s tull på europeiska varor att ligga på tio procent.

Som en direkt konsekvens föll börser världen över, inklusive Stockholmsbörsen.

– Eftersom läkemedelsmarknaden är global, kan naturligtvis allt som rör handelspolitik och tullar att få stor påverkan, konstaterar Jenni Nordborg.

Tror att Trump inför EU-tullar

Enligt Jenni Nordborg bör läkemedelsföretagen vara förberedda och ha beredskap för att Donald Trump inför tullar mot EU.

– Om man lyssnar på alla kunniga människor i den politiska branschen så säger de att det är väldigt stor sannolikhet att Trump gör det han säger att han tänker göra. Det brukar han göra, säger Jenni Nordborg, men tillägger:

– Samtidigt ska man komma ihåg att drastiska utspel ofta är en del av Trumps förhandlingsteknik.

”Är väldigt oroade”

Jenni Nordborg understryker också att läkemedelsindustrin behöver stabila och långsiktiga förutsättningar. Det står dock i kontrast till Donald Trumps snabba beslut.

– Vi är väldigt oroade. I handelskrig finns det bara förlorare, säger hon.

Just nu är osäkerheten i handelspolitiken stor.

– Av den anledningen behöver vi ett starkare Europa.

Trump fryser biståndet

Den nytillträdde presidenten har redan tagit flera dramatiska beslut som skakat om den internationella hälsopolitiken. Att USA fryser biståndet och lämnar Världshälsoorganisationen WHO är något som skapar stor oro.

Därefter, under natten till måndagen, kom även beskedet att USA:s regering stänger biståndsmyndigheten USAID.

Dessutom har den nytillträdda administrationen även instruerat de federala hälsomyndigheterna, som läkemedelsmyndigheten FDA, att göra uppehåll i all extern kommunikation, vilket Läkemedelsvärlden rapporterat.

Pressar läkemedelspriserna

Trump planerar också stora budgetnedskärningar för amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA och har sagt att han tänker minska de offentliga utgifterna på bred front. Sådana nedskärningar kan förstås påverka läkemedelsföretag som gör affärer med USA.

En annan fråga som Lif lyfter är hotet om pressade läkemedelspriser, något som påverkar läkemedelsföretag som handlar med USA.

Donald Trump har tidigare tagit till åtgärder för att sänka läkemedelspriserna. Och med tanke på hans uttalanden om att minska de offentliga utgifterna kan beslut som pressar läkemedelspriserna bli aktuella igen.

Trump-administrationen vill öka transparensen i förhandlingarna med läkemedelsföretagen för sjukförsäkringssystemet Medicare. Nu ska administrationen förhandla priser för femton läkemedel, däribland diabetes- och fetmaläkemedlet Ozempic och Wegovy, rapporterar Reuters.

Sverige behöver vårda relationen med USA

Under Lif:s seminarium framhölls vikten av att Sverige och Europa stärker sin konkurrenskraft och agerar proaktivt på förändringar i USA.

En ökad samverkan inom EU kan vara en möjlighet för svensk industri att behålla en ledande position inom life science. Här är EU:s nya så kallade konkurrenskraftskompass viktig för att läkemedelsföretag ska få bättre förutsättningar för att verka i Sverige och Europa.

Sverige måste vara aktivt i förhandlingsdialogerna med USA och samarbeta med de nordiska länderna för att agera enat, anser Jenni Nordborg.

– För Sverige gäller det att fortsätta vårda våra goda relationer med USA, att bevaka de politiska besluten i USA noga och att vara flexibla.

Efterfrågar enklare regler

Under paneldiskussionen betonade Lif:s vd Sofia Wallström att Sveriges och EU:s processer ofta är för långsamma i jämförelse med dem i USA. Hon argumenterar för att förenklingar av regler och förordningar inom EU är avgörande för att läkemedelsbolag som verkar i Sverige ska kunna konkurrera globalt.

Även Jenni Nordborg framhåller regelkrångel som ett hinder för läkemedelsföretagen. Det tar för lång tid att implementera nya regelverk och överlappande regler skapar problem.

Hon efterfrågar en tydligare spelplan för läkemedelsföretagen och exemplifierar med EU:s översyn av den nya läkemedelslagstiftningen.

– Syftena är både att tillgängliggöra läkemedel snabbare till patienter i Europa och att forska fram nya läkemedel i Europa. Av den anledningen är snabbare  och effektivare godkännandeprocesser nödvändiga.

Lyfter fram Sverige som global stormakt

Men det var inte bara bekymrade tongångar under Lif:s paneldiskussion. Trump-administrationens politik kan också ge läkemedelsföretagen nya möjligheter.

Återvalet av Donald Trump innebär troligen en mer marknadsorienterad och avregleringsfokuserad politik.

En marknad som både prioriterar företagens behov och minskar regelkrånglet gynnar läkemedelsföretag som är verksamma i Sverige, poängterar Jenni Nordborg.

Lif:s vd Sofia Wallström påpekade att Sverige ofta anammar amerikanska lösningar snabbare än övriga Europa, vilket innebär både möjligheter och risker.

Hon framhöll också Sveriges starka innovationskraft och forskningsbas. Det gör att Sverige kan ha en central roll i internationella samarbeten, särskilt inom life science.

– Sverige är en global stormakt inom innovation, sa hon.

Sofia Wallström betonar också att den starka svenska samarbetskulturen och den öppna dialogen kan användas som en styrka för att navigera i det förändrade globala landskapet.

Väntar på fler viktiga beslut

I Lif:s paneldiskussion deltog amerikanen Billy McCormac som är expert inom kommunikation, lobbying och opinionsbildning. Han varnade för att den nuvarande amerikanska administrationen kan fatta snabba beslut som påverkar läkemedelsindustrin.

Osäkerheten kring politiska förändringar gör att svenska företag måste ha en beredskapsstrategi för att snabbt kunna anpassa sig.

Det råder fortfarande stor osäkerhet kring den kommande amerikanska handels- och hälsopolitiken. Exempelvis har den amerikanska regeringen ännu inte presenterat en detaljerad plan för hälso- och sjukvårdspolitiken.

– Från Lif:s sida är det viktigt att våra företag är väl medvetna om vad som händer och att de är beredda på att agera tidigt, säger Jenni Nordborg.

Slutsater från seminariet om Trump-effekten

Den svenska läkemedelsindustrin bör fokusera på:
✔ Stärkt samarbete inom EU för att möta USA:s förändrade politik.
✔ Snabbare processer och regelverk för att behålla konkurrenskraften.
✔ Fortsatt innovation och forskning som Sveriges styrka.
✔ Strategisk anpassning till USA:s förändringar för att säkra export och partnerskap.

Föregående artikel Bluffvarning för blodsockermätare