Den 17 september offentliggjorde Läkemedelsverket den fullständiga listan över utbytbara läkemedel inför generikareformen som träder i kraft den 1 oktober. Som Läkemedelsvärlden tidigare rapporterat har Läkemedelsverket accepterat skillnader i den information som bland annat anges i läkemedlens bipacksedlar. Läkemedelsindustriföreningen (Lif) redovisade nyligen en genomgång av nyligen godkända generika där man pekar på dessa skillnader.
? Det absoluta flertalet av alla generika som godkänts det senaste året har betydande skillnader i indikationer, dosering, varningar och kontraindikationer, säger Richard Bergström, vd för Lif.
Kampanj mot reform
Ett antal tunga namn i läkemedelssverige, Björn Beerman, Marianne Boivie, Stefan Carlsson, Nina Rehnqvist med flera, anklagade därefter Lif i ett inlägg i Dagens Medicin för skrämselpropaganda, med hänvisning till undersökningen och den annonsbilaga i Svenska Dagbladet vecka 34 där föreningen uppmanar patienter att uppmana förskrivarna att kryssa på recepten efter den 1 december och därmed hindra apoteket att byta till generika. Lif har dessutom distribuerat en broschyr till landets patientföreningar, där man ger allmänheten tips om hur man undviker generisk substitution.
Anita Finne-Grahnén, som är ansvarig för Läkemedelsverkets lista på utbytbara läkemedel, instämmer i kritiken.
? Det är inte bra att oroa patienterna i onödan, läkemedlen på vår lista är ju medicinskt likvärdiga och utbytbara.
Enligt Anita Finne-Grahnén finns enstaka fall där väsentliga skillnader i informationen utgör ett hinder för utbytbarhet trots att preparaten är medicinskt likvärdiga.
? Men det handlar inte om många fall. Det finns en procedur för att rätta till detta, det blir då fråga om en så kallad variation i hela Europa.